Hlavní navigace

Vzdávají se akciové trhy myšlenky na bezpečí investorů?

18. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mohou klienti požadovat větší rychlost a provádění složitějších příkazů, chtít nižší cenu za využívané služby, a to vše bez vlivu na spolehlivost systému?

Představme si, že sedíme zrovna v letadle a těsně po vzlétnutí z letiště pilot pronese následující prohlášení účastníkům letu: Dámy a pánové, vzhledem k rostoucí konkurenci, vyšší poptávce ze strany našich nejlepších zákazníků a komplikovaným předpisům nemůžeme zaručit Vaši bezpečnost během letu. Děkujeme však, že letíte právě s námi! Každý očekává na 99,99% spolehlivost a odpovědnost v oblasti leteckého průmyslu. Letecké společnosti by tyto dvě základní charakteristiky měly mít a věřme, že skutečně mají. Cílem článku určitě není polemizovat právě nad tímto tématem. Nicméně v rámci oblasti cenných papírů se dá očekávat to samé. V dnešní době můžeme sledovat určitá nižší očekávání a akceptaci výkonnosti portfolií s jistým kompromisem. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Proč najednou taková změna oproti minulosti? A proč by neměly být trhy překvapeny důkazem o obchodním šílenství, které například představuje oznámení ze začátku ledna letošního roku společností BATS Global Markets, která dělala opakovaně (ač v malém rozsahu) chyby během realizace obchodních příkazů ze strany svých vlastních klientů. Tyto chyby měly navíc za následek peněžní ztráty.

To však není vše, chybné obchody skoro zničily společnost Knight Capital Group a například i NASDAQ OMX Group nesprávnou manipulací během IPO společnosti Facebook podkopala důvěru investorů, kteří ji do tohoto procesu vkládali. Výsledná „rovnice“ je však velmi jednoduchá. Zvýšená komplexnost, koncentrace klientů a nároky na efektivnost spíše nepovedou k téměř dokonalé spolehlivosti. Pokud je tento finanční průmysl připraven změnit tyto vstupy, neměli bychom být překvapeni, když uvidíme další problémy, porušení pravidel nebo nějaký kolaps v nadcházejících letech.

Napájení a péče

Zvýšená komplexnost znamená, že datové systémy není pouze těžší zašifrovat, ale také udržet v samotném provozu. Počítačový kód potřebuje neustálé „napájení a péči“. Už jste někdy připravovali nový program s myšlenkou v hlavě, že ten starý přestane pracovat právě v okamžiku, jakmile nový bude úspěšně na světě a připraven bezchybně k použití? Toto není běžné u velkých systémů. Občas se stává, že dochází pouze k přidávání různých modulů a funkcí bez zajištění stability kódu. Systém, jak postupně nabírá na velikosti a sám o sobě bobtná, se však může časem kompletně zhroutit.

Komplexnost se vztahuje také na dohled. Každý nový akciový obchodní příkaz vyžaduje nový trénink regulátorů a nové systémy, které zajistí monitorování obchodování. Rozrůstání řady obchodních příkazů, které byly navrženy tak, aby plnily jedinečné investiční strategie, sebou přináší další pravidla a postupy. Jeden ze způsobů, jak řešit tuto otázku, by mohl být požadavek, aby před regulátorem schváleným novým obchodním příkazem došlo k zajištění řádných monitorovacích systémů přímo na daném místě. Za tento krok by navíc musela zaplatit sama společnost (burza) a náklady by tak nespadly na bedra regulátorů. Nutno objektivně poznamenat, že každý nový obchodní příkaz má potenciál ke zhoršení integrity námi používaných trhů.

Koncentrace klientů, která představuje rostoucí procento obchodních příjmů z podmnožiny zákazníků, je důležitou hnací silou ve strukturální komplexnosti. Vzhledem ke konsolidaci dochází k porušení pravidla 80:20 ze strany burz, což znamená, že 80 % vlastního byznysu pochází od 20 % jejich zákazníků. Mnoho z velkých zákazníků, mezi něž do značné míry patří vysokofrekvenční obchodníci, je náročných na nové obchodní příkazy. Jedná se o standardní protiplnění – obchodníci posílají burzám velké objemy příkazů a chtějí něco nazpátek jako určitou „slevu“. Je samozřejmě pochopitelné, že se burzy snaží vyhovět jejich požadavkům, protože samy o sobě jsou koneckonců taktéž určitým druhem byznysu a chtějí realizovat zisky. V dnešní době by bylo skutečně naivní věřit myšlence, že někdo pro nás dělá něco dobrovolně a z vlastní dobré vůle v rámci finanční sféry jako takové. Nicméně bylo by špatné myslet si, že dávání přednosti velkým zákazníkům nemá vliv na kvalitu trhu.

Konečně nároky na efektivnost mají paradoxní výsledek, který trhy spíše staví do role méně stabilních. Jak klienti požadují větší rychlost a provádění složitějších příkazů, tak zároveň chtějí i nižší cenu za využívané služby. Předtím než technologie změnila tradiční způsob obchodování na parketu do podoby elektronického obchodování, iniciativy na snižování cen na amerických akciových burzách byly kritizovány za dávání spolehlivosti k ohrožení. Tento argument již dnes neplatí. Není moc prostoru ke snižování cen oproti minulosti a nové systémy jsou „zeštíhlené“ už od začátku. Snižování cen proto v tomto bodě znamená určitý kompromis ve vztahu k samotné spolehlivosti.

dan_z_prijmu

Neudržitelná situace

Jak by měl byznys s omezeným potenciálem k růstu, který je zároveň konfrontován zvýšenou konkurencí, větší regulací a požadavky klientů na nižší ceny, najít zdroje pro zainvestování většího množství kapitálu do vlastního podnikání? Většina investičních bankéřů by toto nazvala neudržitelnou situací a doporučila by strategické alternativy. Je nutné trochu s podivem konstatovat, že obchodní firmy nebo další účastníci na trzích nepožadují větší spolehlivost. Spolehlivost byla a je něco, co burzy jednou nastavily jako prioritu a investoři to stále považují za samozřejmost. Není jasné, že by burzy, obchodníci nebo klienti byli připraveni k diskuzi. Komplexnost se odráží v ceně a spolehlivost se zdá být nákladem, který by měl nést sám trh.

Shrnutí

Nebuďme šokováni novinkami od společnosti BATS Global Markets nebo jiných vysoce postavených technologií. Spíše si položme otázku, proč nejsme konfrontováni těmito oznámeními mnohem častěji a za mnohem nákladnějších dopadů? Nechme se tedy raději překvapit budoucím vývojem v této oblasti a nezbývá než věřit, že k žádným negativním scénářům ve světě investování nedojde, ale rozhodně bychom se neměli tvářit, že k nim nemůže dojít. Jistá míra skepse a připravenosti nejenom na dobré časy jsou vždy potřeba.

Investujete do akcií?

  • Ano, pravidelně přikupuji.
    25 %
  • Ano, spíše jednorázově.
    20 %
  • Ne, je to moc složité.
    13 %
  • Ne, je to moc drahé.
    4 %
  • Nemá to smysl, nejde na tom vydělat.
    11 %
  • Uvažuji o tom.
    27 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).