Hlavní navigace

Výrobní odvětví vyrovnávají propady IT a farmaceutických sektorů

27. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zklamání z výhledu Applu táhlo celý IT sektor dolů, nejvíce však ztratil farmaceutický sektor. K včerejším premiantům patřily naopak Boeing a Mendelez International.

Hlavní události

ČEB odmítla financovat projekt Škody Plzeň ze skupiny ČEZ na výstavbu hnědouhelné elektrárny v Černé Hoře.

Západoevropské akcie by dnes měly zahájit mírným poklesem.

V USA dnes budou zveřejněny údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, vývoji nezaměstnanosti a prodejích residenčních realit. Zajímavější zřejmě ale budou informace o vývoji HDP zveřejněné zítra. Ve Velké Británii by měl údaj o hrubém domácím produktu naznačit, jak se britská ekonomika vyvíjí po referendu o Brexitu. Itálie dnes zveřejní důvěru spotřebitelů a výrobců.

V USA dnes budou oznamovat výsledky chemické společnosti Dow Chemical, ConocoPhillips a Air Products. Z technologického sektoru to pak budou mateřská společnost Googlu Alphabet a LinkedIn. Ze známých jmen se dozvíme o výsledcích společností Ford, Amazon a Aetna. V Evropě dnes bude pozornost upřena na výsledky Deutsche Bank a Barclays. Z telekomunikačního sektoru v Evropě oznámí výsledky BT, Telefonica a Alcatel. Z dalších významných korporací to pak budou Volkswagen, BASF, Statoil nebo ABB.

Obchodování na zámořských trzích

V USA včera index S&P 500 po kolísání mezi zisky a ztrátami zakončil mírným poklesem o 0,2 %. Zklamání z výhledu Applu táhlo celý IT sektor dolů o 0,5 %. Nejvíce však ztratil farmaceutický sektor, který oslabil o 0,7 % poté, co společnost Edwards Lifesciences, do úterý velký oblíbenec trhů s 52% ročním nárůstem, zažila po oznámení slabých tržeb největší propad za tři roky. K včerejším premiantům na americkém kontinentě patřily Boeing, který rostl nejvíce za posledních 21 měsíců, a v reakci na zvýšení výhledu zisku i potravinářská Mendelez International. Ze sektorů se nejlépe v USA dařilo finančním a výrobním titulům.

skoleni_15_4

Asijské trhy dnes klesají v reakci na smíšené firemní výsledky a cenu ropy setrvávající na třítýdenním minimu. MSCI Asia Pacific Index druhým dnem oslabuje, dnes o 0,4 %, když Canon, Cnooc a Posco ztrácí po oznámení slabých výsledků. Ropa se obchoduje kolem 49 USD/b v obavách, zda se OPEC opravdu po osmi letech dohodne na snížení těžby ropy a přesvědčí ostatní velké producenty, aby se připojili.

ČEZ

Česká exportní banka odmítla financovat projekt Škody Plzeň ze skupiny ČEZ na výstavbu hnědouhelné elektrárny v černohorské Pljevlje z důvodu vysoké rizikovosti projektu za 9,5 mld. CZK. ČEZ s odběratelem, černohorskou společností Elektroprivreda, hledá další možnosti financování. Vzhledem k tomu, že jde o referenční projekt Škody Plzeň, hodnotíme reakci ČEB mírně negativně. Nicméně nepředpokládáme, že by informace měla mít v krátkodobém horizontu výraznější vliv na cenu akcie mateřské společnosti ČEZ.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).