Hlavní navigace

Vidina vyšších sazeb pomáhá dolaru, hodně napoví páteční data z trhu práce

30. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Dolar stále profituje z pátečních jestřábích komentářů amerických centrálních bankéřů. Dopad jejich projevů však postupně vyprchává.

Dnes se z USA nedočkáme žádných dat, které by pomohly rozluštit hádanku, kdy skutečně půjdou dolarové sazby nahoru. Hodně mohou naznačit páteční čísla z amerického trhu práce za srpen. Dnešní evropská data by měla vyznít ve prospěch dolaru. Očekáváme solidní srpnové indikátory důvěry Evropské komise a další vzestup německé inflace. Z regionu se dočkáme detailu polského HDP za Q2 16. Obáváme se propadu investic.

Dolar na dvoutýdenním maximu

Americká měna ještě včera vstřebávala páteční projevy centrálních bankéřů v Jackson Hole. Jako spíše jestřábí byl hodnocen projev šéfky Fedu J. Yellen. Její zástupce S. Fischer dokonce uvedl, že je možné i zvýšení dolarových sazeb na zářijovém zasedání. A právě vidina vyšších sazeb zeleným bankovkám pomohla. Dolarový index, hodnotící výkonnost americké měny vůči deseti nejvýznamnějším světovým měnám, se včera vyšplhal na více než dvoutýdenní maximum. Vůči euru si dolar polepšil až k 1,1160 USD/EUR. Během včerejší americké seance pak již přišla korekce. Nad hladinu 1,1200 USD/EUR se již ale kurz nevyšplhal. Dnes ráno se pak nacházel v blízkosti 1,1170 USD/EUR.

Včera zveřejněná americká data nový impuls trhu nepřinesla. Červencové statistiky osobních příjmů a výdajů Američanů vesměs naplnily očekávání a potvrdily silnou příjmovou situaci amerických domácností, které se tím pádem nebojí zvyšovat své spotřebitelské výdaje. Do cenového vývoje (deflátoru spotřeby) se to ale až tak razantně nepromítá. Zklamáním pak byl výraznější propad srpnového Fed indexu průmyslové aktivity z regionu Dallasu. Nicméně z fundamentálního pohledu bude pro budoucí nastavení dolarových sazeb i kurzu dolaru hodně důležité, jak dopadnou statistiky z trhu práce za srpen. Ty budou zveřejněny v pátek.

Německá inflace a  indikátory důvěry by měly euru vytvořit dočasnou podporu

Dnešní den přinese zajímavá data především z východní strany Atlantického oceánu. Evropská komise zveřejní sadu srpnových indikátorů důvěry. Z Německa se pak dočkáme předběžných srpnových inflačních čísel. Obě tyto skupiny indikátorů by měly vyznít ve prospěch společné evropské měny. A nic by na tom nemělo změnit ani odpoledne. Ze Spojených států se totiž dočkáme pouze z pohledu finančních trhů méně důležitých červencových dat cenového vývoje na realitním trhu.

Již dříve publikovaný odhad srpnové spotřebitelské důvěry v eurozóně by měl být potvrzen na –8,5 bodu. To znamená zhoršení z červencových –7,9 bodu. Právě snížení důvěry evropských domácností stojí za tím, že zřejmě poklesne celkový indikátor ekonomické důvěry v eurozóně. U podnikatelské důvěry očekáváme pouze minimální zhoršení. Nicméně i tak se spotřebitelská důvěra v historickém pohledu drží vysoko (0,45 směrodatné odchylky nad dlouhodobým průměrem). Celkový ekonomický sentiment v eurozóně tak je konzistentní s růstem reálného HDP během Q3 16 mezičtvrtletně o 0,45 %.

Předběžná čísla německé srpnové inflace by měla ukázat na pokračující vzestup meziroční dynamiky. Po červencové inflaci ve výši 0,4 % y/y očekáváme za srpen 0,6 % (dle národní metodiky i harmonizovaný index). Za zvyšující se dynamikou cenové hladiny stojí především nízká základna pro meziroční srovnání u cen energií. A ta bude působit ve směru vyšší inflace i ve zbytku roku. Na jeho konci by tak německá inflace měla přesahovat jedno procento.

dan_z_prijmu

Polský HDP ukáže na výpadek investic

Vzhledem k tomu, že středoevropský ekonomický kalendář byl včera naprosto prázdný a žádný nový fundamentální impuls nepřinesl, byl kurzový vývoj na středoevropských měnách na počátku týdne klidný. Koruna se i včera držela na mezibankovním trhu těsně nad 27,02 CZK/EUR, v celodenním hodnocení stagnovaly i polský zlotý a maďarský forint.

Dnešní den přinese ze středoevropského regionu výsledek červencové nezaměstnanosti v Maďarsku a strukturu vývoje polského HDP za Q2 16. Míra maďarské nezaměstnanosti by měla pokračovat ve zlepšujícím se trendu a za červenec klesnout až na 5,0 % z červnových 5,1 %. Půjde tak o další posunutí historického minima (na časové řadě Eurostatu od roku 1996). U polského HDP za Q2 16 očekáváme, že bude potvrzen rychlý odhad, tedy zrychlení hospodářské dynamiky z 3,0 % y/y zaznamenaných v Q1 16 na 3,1 % y/y o kvartál později. Snížení privátní i vládní investiční aktivity by mělo být více než vykompenzováno zvýšenou spotřebou domácností. Příspěvek čistých exportů k růstu polské ekonomiky by měl být minimální. Data by neměla být důvodem pro oslabení forintu či zlotého. Pro oslabení české měny a odpoutání se od kurzového závazku také žádný důvod nevidíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).