Hlavní navigace

Únor přinesl obrat v důvěře v ekonomiku. Začne konečně růst?

25. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Únorové výsledky konjunkturálního průzkumu konečně přinesly zlepšení. Souhrnný indikátor ekonomické důvěry vzrostl o 1,6 bodu na –2,6 bodu.

V dlouhodobém horizontu je to sice jen nepatrné zlepšení, přesto je každé zlepšení vítané. Pozitiva ale nepřišly ve všech oblastech, zatímco průmysl hledá novou naději, stavebnictví se trápí dále.

Po velmi špatných výsledcích z konce loňského roku, kdy důvěra v průmyslu výrazně propadla, přinesl únor konečně pozitivnější hodnoty. Důvěra vzrostla z –10,7 bodu na –8,0 bodu. Průmysl se totiž aktuálně trápí s velmi nízkou poptávkou, a to hlavně ze zahraničí, proto obavy z dalšího zhoršování byly oprávněné hlavně na konci roku. Respondenti hodnotili aktuální situaci stejně, jako v minulém měsíci, ale pozitivněji vidí hlavně budoucí měsíce. Německo, jako náš klíčový exportní partner v posledních měsících totiž také naznačuje mírné zlepšení. Jeho předstihové indikátory rostou (PMI), a to znamená, že by mělo být opět místo pro české exportéry, a jejich dodávky. Poptávka by na německých trzích měla vzrůst, a to se odráží i na očekávání v Česku.

skoleni_15_4

Nedaří se dlouhodobě ale stavebnictví. To se celý loňský rok pohybovalo kolem hodnoty –45 bodů, a únor přinesl velmi špatný zprávy. Indikátor se zastavil na hodnotě –49,0 bodu. Tento obor prochází doslova očistcem, kdy jeho výsledky klesají už několik let v řadě, a dosud se nevzpamatoval ani z první vlny krize z roku 2009. Aktuální hodnoty jsou opět na úrovni roku 1999 a jsou nejhorší za celou dobu aktuální ekonomické krize. Negativní zprávou je, že obor očekává pokles zaměstnanosti, a to se opět negativně projeví na trhu práce.

Spotřebitelé, kteří jsou velmi důležitými pro celou ekonomiku, konečně zlepšili svá očekávání. Saldo indikátorů vzrostlo z –27,8 na –22,3 bodu. I když spotřebitelé stále udávají, že se obávají z růstu cen, tak jako pozitivní vliv můžeme označit snížení inflace. Tento efekt má ale velmi pozvolný nástup, a lidé jej zakomponují do svých očekávání, až když sami ucítí, že růst mezd převyšuje inflaci. Přesto se ale nemění snaha lidí šetřit a ani zájem o větší nákupy nebo investice neroste. I na toto ale bude mít v letošním roce vliv nízká inflace, a proto v druhé polovině roku by mohla přijít změna.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).