Hlavní navigace

Trumpův tweet srazil akcie farmaceutických firem

8. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Americký prezident na síti Twitter uvedl, že pracuje na tom jak snížit ceny léků a poslal tak akcie farmaceutických společností do červených hlubin.

Evropské akcie včera pokračovaly v poklesech tohoto týdne, když index S&P 500 ke konci obchodování ztrácel kolem 0,3 %. Americký prezident včera na síti Twitter okomentoval, že pracuje na tom jak snížit ceny léků a poslal tak akcie farmaceutických společností do červených hlubin, které tak ztrácely 1 %. K hříšníkům se přidali i utility a realitní společnosti, které v obavách ze zvýšení úrokových sazeb v USA oslabili o 0,7 %. Nedařilo se ani finančním institucím, jejichž tituly ztráceli 0,4 %. Trh zchladily i německé tovární objednávky, které v lednu klesly o 7 % a tak se nedařilo ani průmyslovým výrobcům a producentům základních průmyslových materiálu, které ztráceli kolem 0,2 %. Jediným sektorem v zeleném teritoriu byly v Evropě telekomunikační společnosti, které posílily o 0,2 %.

dan_z_prijmu

Americké akciové trhy si po dosažení historických maxim v minulém týdnu vybíraly oddychový čas a v úvodu včerejšího obchodování ztrácely mírných 0,1 %. Nejvíce oslabovaly energetické a farmaceutické společnosti, jejichž akcie odepisaly 0,8 a 0,6 %. Nedařilo se ani akciím realitních developerů, které negativně reagovaly na narůstající pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb.

Pražská burza nevystoupila z trendu ostatních evropských burz a pražský index odepsal 0,4 %. Nejvíce se na poklesu podílely akcie Komerční banky, které odevzdaly 2,1 %. Ztrácely  i akcie telekomunikační společnosti O2 (-1,2 %), které reagovaly na pokračující tlak politiků a regulátorů na snížení tarifů. Vlastník TV Nova, CME,  umazal část svých výrazných zisků, a oslabil o 0,6 %. Od většího propadu včera pražský parket držely akcie sázkové společnosti Fortuna, která těžily z významné akvizice ohlášené minulý týden a včera přidaly 1,2 %. K ní se připojil i výrobce netkaných textilií Pegas s +0,6 %. Relativně se včera dařilo i rakouským finančním institucím VIG a Erste s +0,6 a +0,3 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).