Hlavní navigace

Trhy mají po Brexitu strach z politické nákazy

27. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Rozhodnutí Britů odejít z Unie rozpoutalo na trzích v pátek podle očekávání masivní výprodeje. Evropské akcie spadly dolů o více než 8 % a výnos německého desetiletého dluhopisy neomylně zamířil zpátky pod nulu.

Libra ztratila přes osm procent, zatímco dolar na frontě s eurem posílil o necelá 4 %. Prudce oslabil zlotý i forint a lehce opět i koruna. Otázka je, jak trhy budou hrát britskou volbu dál?

dan_z_prijmu

Zdá se být jisté, že minimálně Británie se negativním efektům bude velice těžko vyhýbat. Delší období nestability a nejistoty pravděpodobně bude doléhat na britské trhy i nadále. Jak intenzivní může být nákaza v případě zbytku EU a eurozóny je ale hra s otevřenějším koncem. Do velké míry záleží na tom, jak moc se bude do hry dostávat politická nákaza – do jaké míry posílí britské referendum antievropské hlasy v jiných členských zemích Unie, které častokrát volají po vypsání obdobných referend o vystoupení. I proto se v tuto chvíli výrazně liší odhady dopadů Brexitu na evropský růst. Ti, kteří sází, že eurozónu zasáhne negativně pouze slabší výkon Británie a pokles vývozů na její trh, zpravidla snižují své odhady na růst v eurozóně pouze kosmeticky na 1,4 – 1,6% růst. Ti, kteří se bojí politické nákazy, která by mohla zmrazit investice napříč Evropou, srážejí odhady růstu v eurozóně až na 0,4 %.

V tom, kterou cestou jdeme, ale nebudou mít trhy delší dobu jasno. Tržní napětí tak v nejbližších týdnech může v závislosti na politickém klimatu sílit nebo slábnout. Důležité bude sledovat především schopnost EU vystupovat jednotně a současně i dynamiku preferencí anti-evropských stran v těch zemích, kde se blíží volby. Jedná se především o Nizozemí, Francii a Německo. Tento týden přitáhne pozornost zejména summit EU – ke zklidnění by mohlo přispět jednotné silné stanovisko zbylých členů EU, kudy dál. Zatím se ale nezdá být příliš pravděpodobné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).