Hlavní navigace

Trh s ropou vstřebává další slovní intervence producentů

6. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Společné prohlášení “ministrů pro ropu” z Ruska a Saúdské Arábie o spolupráci při stabilizaci trhu s ropou poslalo ceny nejprve prudce vzhůru a následně takřka ke “startovacím úrovním”.

Ceny ropy zažily včera pořádnou jízdu. Společné prohlášení “ministrů pro ropu” z Ruska a Saúdské Arábie (SA) o spolupráci při stabilizaci trhu s ropou, k němuž došlo na pozadí konference zemí G20, poslalo ceny ropy nejprve prudce vzhůru (asi o 6 %). Následně však cena ropy poklesla takřka ke “startovacím úrovním” (asi 47 USD/barel).

Z prohlášení a pozdějších vyjádření ministrů Novaka (Rusko) a al-Faliha (Saúdská Arábie) se zdá, že se mohli inspirovat v populární hudbě. I zde se totiž čas od času stává, že některý z interpretů vytáhne ze šuplíku známou skladbu z minulosti a znovu ji přezpívá. Producenty “cover verze” v tomto případě však asi ani tak nebyli výše zmínění pánové, nýbrž princ Mohammed bin Salman a ruský prezident Putin, kteří se sešli již o víkendu a oprášili hity z letošního jara (vyčkávání na schůzku v Dóhá). Setkáním patrně položili základ pro pondělní “slovní intervenci”.

Je fakt, že setrvale nízké ceny ropy mají na producenty přivyklé na předchozí tučná léta velmi negativní vliv a bylo by jistě chybou podceňovat možnost dohody producentů na omezení těžby ropy. K podobným dohodám docházelo za jinak nepravděpodobných podmínek i v minulosti a bude k nim zřejmě docházet i v budoucnosti. Ekonomický pragmatismus dokáže leckdy překlenout i hluboké ideologické propasti.

Zároveň však platí, že včerejší dohoda neobsahuje žádné konkrétnější cíle kromě toho, že vznikne společná pracovní skupina, jež bude monitorovat vývoj na trhu s ropou. Objevil se i příslib dalších jednání při příležitostech konání energetické konference v Alžírsku (konec září) a setkání OPECu (konec listopadu). Silnější závazek, např. stanovení stropu pro produkci, však opět chyběl. Saúdský ministr dokonce uvedl, že je to jedna z preferovaných možností stabilizace trhu s ropou, nicméně nemusí k ní dojít “zrovna dnes”.

skoleni_15_4

Zdá se proto, že se Rusko a Saúdská Arábie snažily především stabilizovat ceny ropy, které v posledním týdnu povážlivě klesaly. Asi nikdo z producentů si nepřeje, aby se cena Brentu opět dostala pod 40 USD/barel. Výraznější a setrvalejší růst ceny si nicméně asi nikdo z tradičních těžařů také úplně nepřeje, neboť by dříve či později přilákal zpět producenty ropy mimo OPEC (např. USA).

Včerejší dění však zároveň ukazuje, že nové variace na skladby o sestavování pracovních skupin a sledování trhů s ropou ze strany producentů už příliš netáhnou – nejsou to zrovna hity od Beatles. Obohatit aranžmá například o dohodu na zastropování produkce (byť na rekordních úrovních) proto určitě nelze v následujících měsících vyloučit. Její faktické dodržování by sice bylo značně nejisté a problematicky dokazatelné, nicméně i tak by podobné silné prohlášení patrně zafungovalo žádoucím způsobem. Otázkou však je, zda je něco podobného nutné v současné situaci, kdy se zdá, že vyrovnání tržní bilance na globálním trhu s ropou je již v dohledu…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).