Hlavní navigace

Strach dluhopisů z rozpočtových plánů Donalda Trumpa roste

11. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Výprodeje na dluhopisových trzích pokračují. To ústřední, co si zatím trhy berou z Trumpova překvapivého vítězství, je totiž rozpočtová expanze.

Je to to hlavní, co Donald Trump vypíchl ve svém projevu po volbách, nejčastěji o ní mluví i jeho poradci a je to asi jedno z mála témat, které dnes dokáže rozdělenou Ameriku alespoň trochu spojit – má podporu i mezi demokraty.

skoleni_15_4

Pro dluhopisy je rozpočtová injekce USA nebezpečná hned ze dvou důvodů. Za prvé, při nízké nezaměstnanosti může rozpočtová expanze začít viditelně zvyšovat mzdové a inflační tlaky a vést Fed k utaženější měnové politice. Za druhé, vyšší výdaje a nižší daně povedou k vyššímu dluhu USA – vyšší nabídce dluhopisů. Desetiletý americký dluhopis proto ztratil od zvolení Donalda Trumpa okolo 3 % a je na nejslabších úrovních za poslední rok.Nabízí se však otázka, zda obavy dluhopisů z amerických fiskálních plánů nejsou přehnané. Kdyby prezident předstoupil před Kongres s agresivními předvolebními sliby, asi ani mezi vlastními republikány neuspěje. Podle řady odhadů by jeho plány vedly v následujících pěti letech k výraznému nárůstu amerického zadlužení – Tax Policy Center odhaduje nárůst zadlužení jen v případě realizace daňových plánů až o 7 bilionů dolaru ( http://www.taxpolicycenter­.org/publications/analysis-donald-trumps-revised-tax-plan), plus vyšší výdaje na infrastrukturu a armádu. Dnešní veřejný dluh dluh USA by to mohlo zvýšit o více než třetinu.

Kongresmanům také teoreticky může vadit, že při nízké nezaměstnanosti je pozitivní přesah vládních výdajů do zbytku ekonomiky (fiskální multiplikátor) již relativně nízký. To ostatně dokazují odhady samotného Kongresu ( https://www.cbo.gov/sites/de­fault/files/114th-congress-2015–2016/workingpaper/49925-FiscalMultiplier1.pdf ). Uvidíme tedy, kolik vlastní strana nakonec Donaldovi na rozpočtovou “party” uvolní peněz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).