Hlavní navigace

Státní dluhopisy mohou přinést i 7 % ročně, riziko je ale velké

29. 10. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Investice do dluhopisů patří mezi konzervativní investice a bezpečné přístavy pro vaše peníze. V praxi i tyto investice ale mají svá rizika.

V roce 2011 jsme publikovali článek: Dluhopisy: současná situace mění konzervativní investici v bezcenný papír, kde jsme se podívali na některé země ze skupiny PIGS (patří sem Portugalsko, Itálie (Irsko), Řecko a Španělsko). Dluhopisy vám tehdy mohly vynést více než 5 % ročně.

Jsou státní dluhopisy bezpečné?

Je zajímavé, že před krizí byly dluhopisy považovány za bezpečnou a konzervativní investici. Situace se během hospodářské krize změnila a úrokové sazby u dluhopisů výrazně narostly. Nyní je situace opačná a výnosy na dluhopisech jsou na předkrizových hodnotách, velké výnosy zde nerealizujete. Jsou ale dluhopisy bezpečnou investicí? Dluhopisy, v první řadě ty americké, stále představují bezpečné útočiště pro období hospodářského nečasu. V tomto smyslu se jedná o konzervativní investici, uvádí Lukáš Kovanda, analytik Roklen24 s tím, že v současné době je však třeba při případné investici do dluhopisu zohlednit pravděpodobné zpřísňování měnové politiky, k němuž ve Spojených státech dojde v příštím nebo přespříštím roce. V Evropě, jak známo, zatím není zpřísňování na pořadu dne, Evropská centrální banka spíše nadále hledá způsoby, jak monetární prostředí rozvolní, dodal. 

Podle Petra Gapka, analytika GE Money Bank, velmi záleží na jednotlivých dluhopisech a nelze je házet do jednoho pytle: Velmi záleží především na kredibilitě té dané země. Pokud mluvíme o českých a německých státních dluhopisech, pořád je to velmi konzervativní investice, uvedl Gabko s tím, že záleží, co investor od dluhopisů očekává: Výnosy jsou hodně nízko, ale co s přebytečnými penězi? Pokud chce investor umístit přebytečnou likviditu velmi bezpečně, nelze mluvit o tom, že se státní dluhopis nevyplatí. Žádné zázračné zbohatnutí ale nikdo v současné době od státního dluhu očekávat nemůže, dodává. 

Jak nakoupit státní dluhopisy?

Nejjednodušší pro drobného investora je nakoupit státní dluhopisy prostřednictvím podílových fondů. Tématu podílových fondů jsme věnovali samostatný článek: 5 tipů, jak vybrat vhodný podílový fondPodílové fondy můžete sledovat na našich stránkách, kde najdete největší databáze podílových fondů. Tady vám umožníme najít přesně to, co potřebujete. Některé dluhopisy také najdete na Pražské burze, koupíte je prostřednictvím licencovaných makléřů.

České státní dluhopisy můžete také vlastnit pomocí takzvaných spořicích dluhopisů. K tématu více: Co jsou spořicí státní dluhopisy?

V případě, že chcete koupit dluhopisy na zahraničních burzách, pak můžete oslovit některého z prostředníků – například jednu z místních větších bank, která vám nákup dluhopisů zprostředkuje. V tomto případě budete muset realizovat obchod alespoň ve výši 500 000 Kč, aby pro banku měl smysl. Pokud nechcete koupit dluhopisy přes prostředníky, pak si zjistěte, na jaké burze se daný dluhopis nachází a kontaktujte jednoho z největších místních licencovaných makléřů, který vám zprostředkuje nákup dluhopisů za výrazně nižší poplatky.

Centrální banky stlačují úroky dolů

Druhým důvodem pádu úrokových sazeb u dluhopisů jsou především kroky hlavních centrálních bank, které nejenže hlavní úrokové sazby snížily na nulu, ale
prováděly také silně expanzivní měnovou politiku

Podle Kovandy nese vliv centrálních bank na dluhopisové trhy historicky bezprecedentní rysy a je také poměrně bezprecedentně nevyzpytatelný. Navzdory této nevyzpytatelnosti zůstávají dluhopisy, třeba ty americké, oním bezpečným útočištěm. V tomto smyslu – ve smyslu nejbezpečnější možné alokace finančních prostředků v čase ekonomického útlumu – se zjevně vyplácejí stále. Bez ohledu na nízké výnosy, uvedl.

Úroky už nejsou žádné terno

Úroky u dluhopisů stabilních zemí klesají, v řadě případů tak nedosáhnou ani inflace. Příkladem také můžou být české dluhopisy, kde se úroky u 10letých státních dluhopisů pohybují pod 1 %. Vzhledem k 2% inflačnímu cíli České národní banky (ČNB) to znamená, že české státní dluhopisy vás tak každoročně budou prostřednictvím inflace připravovat o peníze.

Úroky u 10letých dluhopisů České republiky
Autor: investing.com

Úroky u 10letých dluhopisů České republiky

Je otázkou, zdali toto procento skutečně adekvátně vyjadřuje riziko, vzhledem k současné fiskální politice vlády, kdy oproti roku 2013 vzrostly výrazně státní výdaje. Více vám také vydělají například spořicí účty nebo termínované vklady, což historicky nemělo příliš obdoby. Zajímavější alternativou můžou být podnikové dluhopisy, kde je možné dosáhnout vyššího výnosu, těm se budeme věnovat v jednom z dalších článků.

Dluhopisy a 9% výnos?

Zajímavé je, že úroky u řeckých dluhopisů znovu rostly a v minulých týdnech dokonce dosáhly kolem 9 %. Investory především znejistilo prohlášení premiéra země Antonise Samarase, že země opustí záchranný program dříve než by měla. V únoru také čekají Řecko volby, které by mohly k moci dostat opoziční levicovou stranu Syriza, která odmítá pokračovat v šetření a reformách.


Bloomberg

Výnos u řeckých 10letých státních dluhopisů

Na druhé straně, ač máme Řecko za neotesánka, kterému se nechce šetřit, skutečnost je taková, že v posledních letech země uskutečnila drastická úsporná opatření. V příštím roce například Řecko uskuteční přebytek primárního rozpočtu, který neobsahuje náklady na obsluhu státního dluhu, ve výši 2,9 % HDP. To je hodnota, kterou můžeme Řekům jen závidět.

dan_z_prijmu

Jsou tedy dluhopisy Řecka dobrou investicí? Jak bylo uvedeno, v případě Řecka budete závislí na politických rozhodnutích (jak řeckých politiků, tak bankéřů ECB), jedná se tedy o velmi rizikovou investici, kde můžete při odpisech dluhů realizovat obrovské ztráty.

ECB si však uvědomuje, že pokud se znovu destabilizuje situace v Řecku, může se to projevit na dalších zemích skupiny PIGS. Zvláště v současné době, kdy se země skupiny PIGS podařilo stabilizovat a nelze je už považovat za  „tikající bombu eurozóny“. Například italské 10leté dluhopisy vám vydělají jen 2,5 % ročně, španělské dluhopisy jen 2,1 %. Přitom v roce 2011 byl u nich výnos více než dvojnásobný. K tématu čtěte:  Dluhopisy: současná situace mění konzervativní investici v bezcenný papír 

Uvažujete, že si koupíte státní dluhopisy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).