Hlavní navigace

Standard & Poor’s snížila ratingy několika německým a rakouským bankám. Mezi nimi i Erste Bank

10. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Agentura mezi riziky uvedla nižší pravděpodobnost státní pomoci v případě problémů i tvrdý konkureční boj, který snižuje profitabilitu. Rating klesl i Commerzbank nebo Deutsche Bank.

Hlavní události

Unipetrol předčasně splatí zbytek úvěru poskytnutého mateřskou společností PKN Orlen.
Pivovary Lobkowicz uvažují o výplatě dividendy v roce 2016 v rozmezí 40 až 60 % čistého zisku.
S&P snížila několika rakouským a německým bankám včetně Erste rating.
Futures na evropský Stoxx 50 ukazují na nepatrný pokles akcií na začátku seance.
Na makroekonomická data bude dnešek velmi chudý. Zajímavějším číslem bude pouze francouzská či italská průmyslová výroba.
Société Générale snížila doporučení pro americkou drogistickou společnost Colgate-Palmolive.

Obchodování na zámořských trzích

Na počátku včerejší seance pokračovaly výprodeje i na americkém kontinentě. Nebyly však tak výrazné jako v případě Evropy. Nakonec index S&P 500 skončil v kladné nule a jeho hodnota se zvýšila o nepatrné čtyři setiny procenta. Zveřejněné makroekonomické statistiky oproti očekávání dopadly lépe, to klíčové však bude zveřejněno až ve druhé polovině týdne, a to maloobchodní tržby a spotřebitelská důvěra.
Většina asijských burz maže včerejší ztráty. Mezi výjimkami se ale nacházejí japonské akcie. Poté, co japonský jen spadl na 13leté minimum vůči dolaru, vystoupal guvernér centrální banky s prohlášením, že jen je již velmi slabý ve srovnání s hlavními světovými měnami. To lze do jisté míry chápat jako intervenci na podporu domácí měny, což akciím příliš nenahrává.

Unipetrol

Unipetrol k 25. červnu 2015 splatí zbývající část úvěru od PKN Orlen ve výši 2 mld. Kč. Jeho splatnost přitom byla až 23. ledna 2017. Společnost již v březnu předčasně splatila první tranši celkového 4mld. dluhu. Hospodářské výsledky za první kvartál ukázaly, že Unipetrol disponuje čistou hotovostí. Tato likviditní pozice tak umožňuje společnosti předčasně splatit úvěr, a tím ušetřit úrokové náklady. Reakci akcií na zprávu již nečekáme, když byla zveřejněna během včerejška, nicméně ji vnímáme pro ocenění firmy pozitivně.

dan_z_prijmu

Pivovary Lobkowicz

Šéf společnosti Zdeněk Radil v rozhovoru pro Patria online uvedl, že v rámci chystaných investic nevylučuje akvizici dalšího pivovaru, který by byl začlněn do skupiny Lobkowicz. Strategie bude rozvíjena dále především v oblasti výroby piva tradičními technologiemi a v oblasti speciálů a prémiových piv. Jednou z priorit je rovněž export. Záměrem společnosti je doporučit valné hromadě počínaje rokem 2016 výplatu dividend v rozsahu 40 až 60 % čistého zisku. Ceny akcií již na zprávu reagovaly včera, když zakončily růstem o bezmála tři procenta, nicméně vyplácení dividendy by se na dlouhodobém ocenění firmy promítlo pozitivně.

Erste Bank

Agentura Standard & Poor’s snížila ratingy několika německým a rakouským bankám. Mezi nimi je i Erste Bank, které byl rating snížen z A- na BBB+ s negativním výhledem. Agentura mezi riziky uvedla nižší pravděpodobnost státní pomoci v případě problémů a rovněž tvrdý konkureční boj, který snižuje profitabilitu bank a ohrožuje tak stabilitu celého bankovního sektoru. Mezi dalšími byly například Commerzbank nebo Deutsche Bank.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).