Hlavní navigace

Stále nejasnou situaci ohledně konfliktu Rusko-Ukrajina středoevropské měny (prozatím) ignorují

12. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stále nejasná situace ohledně konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou se prozatím ve vyšší volatilitě kurzů středoevropských měn neprojevuje.

Stále nejasnou situaci ohledně konfliktu Rusko-Ukrajina středoevropské měny (prozatím) ignorují

Tradičně stabilní zůstává česká koruna, která se v průběhu tohoto týdne držela těsně nad hladinou 27,40 CZK/EUR. Zatímco data z reálné ekonomiky pozitivně překvapila, inflace se nachází pod prognózou centrální banky. Mírné oslabení o zhruba 0,4 % zaznamenal polský zlotý, když polská centrální banka v tomto týdnu ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu nezměněnou na 2,50 %. Nejúspěšnější měnou regionu byl maďarský forint, který uprostřed týdne posílil na více než dvouměsíční maximum pod 305 HUF/EUR. Pozitivně překvapila únorová průmyslová výroby, která byla díky automobilovému sektoru nejúspěšnější od dubna 2011.

Pokračující oživování české ekonomiky má neinflační charakter

V průběhu týdne zveřejněná data z reálné ekonomiky potvrdila pokračující růstové tendence v českém hospodářství. Pozitivní zprávou navíc je, že oživení není tažené pouze jedním sektorem ekonomiky.

Zejména silnější zahraniční poptávka díky pokračujícímu růstu našich nejvýznamnějších obchodních partnerů v čele s Německem se podepisuje na vysoké průmyslové aktivitě. To odráží nejen vysoké PMI indexy v posledních měsících, ale hlavně reálný objem produkce tohoto sektoru. V samotném únoru se průmyslová výroba zvýšila o 1,7 %, v meziročním vyjádření je výše o 6,7 %. Daří se zejména automobilovému průmyslu, kde byl zaznamenán v únoru meziroční růst o 16,1 %. A co je podstatné, pozitivní trend budce zřejmě dále pokračovat. Statistika nových objednávek totiž ukázala na jejich meziroční vzestup téměř o pětinu, a to nejenom díky zahraničním, ale i tuzemským objednávkám.

Statistika únorového zahraničního obchodu zklamala, ale pouze na první pohled. Výsledný přebytek ve výši 13,6 mld. CZK (v národním pojetí) výrazně zaostal za tržním očekáváním ve výši 20,5 mld. CZK. Za tím stál ovšem především silný růst importů o 17,9 % y/y z titulu vyšších dovozů minerálních paliv, zejména zemního plynu, a vyšších dovozů aut. Růst exportů o 15,3 % y/y stále svědčí o výrazném oživení zahraniční poptávky.

skoleni_15_4

Postupně, i když opatrně se zvedá i domácí poptávka, což začíná být patrné i v jednotlivých makroekonomických indikátorech. Již v předchozím týdnu zveřejněný indikátor únorových maloobchodních tržeb překvapil silným růstem, a to již čtvrtým v řadě. Ochota utrácet se zvyšuje ruku v ruce se zvyšujícím se spotřebitelským sentimentem. Ten podporuje jak nízká inflace (viz níže), tak dosažení obratu na trhu práce.

Podíl nezaměstnaných se na sezónně očištěné bázi od ledna letošního roku nepatrně snižuje. V březnu se pak již projevily i sezónní faktory, což znamenalo snížení podílu nezaměstnaných z únorových 8,6 % na březnových 8,3 %. Úspěšný průmysl již opatrně pracovní místa vytváří, když se zaměstnanost v tomto sektoru v únoru meziročně zvýšila o 1,1 %. Naproti tomu například ve stavebnictví zaměstnanost stále klesá. Nicméně i v tomto sektoru začínáme pozorovat první známky dosažení dna. Stavebnictví v únoru zaznamenalo třetí meziroční růst v řadě, tentokrát o 6,1 % y/y. Tento solidní růst je důsledkem především velmi nízké statistické základny z Q1 13, kdy krize v sektoru dosáhla svého maxima. Pomohlo zároveň i lepší počasí, a to jak v meziročním srovnání (loňská zima byla naopak pro stavební práce nepříznivá), tak v meziměsíční dynamice. Oproti minulému měsíci si stavebnictví připsalo 1,4 % m/m, a téměř tak vykompenzovalo svůj lednový pokles (-1,5 % m/m).


Dosavadní oživení hospodářské dynamiky není inflační
, spotřebitelské ceny se během března nezměnily, meziročně jsou pouze o 0,2 % výše, což je stejný výsledek jako v lednu a únoru. Inflace je tak o 0,2 procentního bodu pod prognózou centrální banky. Odchylka není nijak výrazná, aby změnila pohled centrálních bankéřů na nastavení měnové politiky. Neinflační oživení české ekonomiky potvrdil ve svém komentáři i guvernér Singer. Zopakoval, že ČNB bude intervenční závazek držet přinejmenším do začátku roku 2015 s tím, že slabá inflační data mohou tento termín prodloužit. Guvernér dále uvedl, že pokud budou mít centrální bankéři pocit, že se okamžik ukončení intervenčního závazku oddaluje, začnou to slovně signalizovat. My se i nadále držíme scénáře, že ČNB bude intervenční závazek držet do poloviny roku 2015.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).