Hlavní navigace

Spanilá jízda dolaru pokračuje a bude tomu tak až do středečního Fedu

16. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Euro se dnes ráno dostalo na nová dvanáctiletá minima. Koruna vůči dolaru zůstává na dostřel od 26,00 USD/CZK. Silný dolar si vybral svoji daň na komoditách a do záporu se dostaly i americké akcie.

Euro se dnes ráno dostalo na nová dvanáctiletá minima a měnový pár nemá daleko k testování parity. Koruna vůči dolaru zůstává na dostřel od 26,00 USD/CZK. Silný dolar si vybral svoji daň na komoditách (v pátek ropa propadla o 5 %) a do záporu se dostaly i americké akcie.

V tomto týdnu udá směr dalšímu obchodování především další zasedání Fedu. Propad eura a zisky dolaru souvisí primárně s rozevíráním měnových politik v USA a v eurozóně. Zatímco evropská část hádanky se zdá být v tuto chvíli rozluštěná (tisk 60 mld. euro/měsíčně do září 2016), politika amerického Fedu zůstává nejistá. Otázkou je, kdy a jak rychle začne Fed zvyšovat úrokové sazby.

skoleni_15_4

Na tomto zasedání pravděpodobně Fed odstraní ze svého komentáře frázi, že bude při normalizaci měnové politiky „trpělivý“. Tím si otevře dveře k tomu, aby eventuálně mohl začít zvyšovat úrokové sazby již na červnovém zasedání.Ve většině dalších komentářů se ale bude guvernérka Janet Yellenová snažit tyto sázky spíše mírnit. Pravděpodobně bude poukazovat na to, že i když pracovní trh dál překonává očekávání pozitivně, tak inflace naopak zůstává pod prosincovými odhady Fedu. Extrémně citlivé budou trhy na jakékoliv přímé zmínky ohledně silného dolaru, který je v tuto chvíli primárním proti-inflačním faktorem. Začíná se také pomalu zakusovat do výkonu amerických nadnárodních korporací – přibližně dvě pětiny zisků podniků v S&P 500 je ze zahraničí (v cizích měnách to však je méně). Silný dolar může vést část centrálních bankéřů k tomu, že přehodnotí své sázky na růst úrokových sazeb a mediánové odhady pro konec tohoto i příštího roku půjdou dolů.

Sečteno podtrženo Janet Yellenová se pokusí trhům naservírovat relativně vyvážený koktejl názorů. Je ale otázkou, zda se jí podaří odradit eurodolar od testování parity. K tomu ostatně může dojít ještě v první polovině týdne – tedy než FOMC ve středu večer zasedne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).