Hlavní navigace

Silná česká koruna jako rozjetý vlak před konečnou stanicí

7. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Koruna v posledních letech posiluje vůči dolaru i euru. Vyplatí se ze silné koruny vytřískat maximum, anebo raději počkat? Existují totiž možné překážky, které korunu v jejím tažení mohou zastavit nebo přinejmenším zpomalit.

Pojem „silná koruna” se stal ustáleným slovním spojením, které se díky médiím dostalo do podvědomí široké veřejnosti. Koruna posiluje mimo jiné díky otevřenosti české ekonomiky a jejímu propojení s ekonomikami EU. Dlouhodobý výhled pro korunu je tedy velice pozitivní. Jak tenhle vítr využít pro vlastní obchodování?

Důvody silné koruny

Za posledních pět let si koruna vůči euru připsala v nominálním vyjádření zisk 18 %, vůči dolaru dokonce 47 % a děje se tak z několika klíčových důvodů.

Za prvé, česká ekonomika je ekonomikou značně otevřenou. Koruna benefituje z faktu, že obchodní bilance je přebytková (vývozy převyšují dovozy) a z množství přímých zahraničních investic. Exportéři svou produkcí vytvářejí poptávku po korunách a zahraniční investoři stejným způsobem poptávají české koruny, aby mohli zrealizovat své investice, což tlačí korunu nahoru.

Za druhé, česká ekonomika je s vyspělými ekonomikami EU úzce propojena, realizuje s nimi více než 80 % svého zahraničního obchodu. Dlouhodobě k nim reálně konverguje a konvergence prostřednictvím měnového kurzu je jedním z nejlepších možných mechanismů. Cenová hladina v České republice aktuálně dosahuje pouze 57% úrovně krajin eurozóny. Právě reálným posilováním kurzu koruny dochází k tomu, že české zboží a služby se stávají v přepočtu na eura hodnotnějšími. Naše cenová hladina takhle konverguje k cenové hladině eurozóny bez toho, aby stoupaly domácí ceny a docházelo k rostoucí inflaci.

Za třetí, posilování koruny napomáhá taky zlepšující se úrokový diferenciál mezi úrokovými sazbami nejdůležitějších ekonomik a úrokovými sazbami ČNB. Všeobecně je možné říci, že čím hlouběji klesne úrokový diferenciál daného měnového páru pod –1 %, tím více carry trade obchodníků přiláká. U carry trade obchodů obchodník financuje své obchody realizované v měnách s vysokou úrokovou sazbou prodejem měny, která má úrokovou sazbu nízkou. Nejvhodnějším příkladem je nárůst carry trade obchodů s japonským jenem.

Šestiprocentní inflace není nereálná

Z důvodu negativního úrokového diferenciálu obzvlášť vůči britské libře a novozélandskému dolaru ve výši –6 % až –9 % bylo v neprospěch japonského jenu počátkem roku 2007 investováno odhadem více než 1 bilion amerických dolarů. Pod podobným tlakem setrvávala česká koruna, když se její úrokové sazby pohybovaly na úrovni 2 % a byly více než 1 % pod sazbami ECB. Jak tomu nasvědčuje následující graf, zvyšování úrokových sazeb opravdu bylo spojeno s ukončením nejistoty v podobě trhu bez jasného trendu a zbavilo korunu břemene v podobě výrazného úrokového diferenciálu, který jí bránil v dalších ziscích. Úrokový diferenciál je aktuálně bezpečně pod –1 % na –0,50 % (ČNB 3,50 %, ECB 4,00 %). Očekává se další zvyšování úrokových sazeb ČNB, inflace se totiž může vyšplhat až na nelichotivých 6 %. Vyšší sazby budou snižovat úrokový diferenciál vůči euru a ostatním měnám regionu, což by mělo zabránit odlivu kapitálu za hranice, a tím pádem i negativním vlivům na platební bilanci a následným tlakům na korunu samotnou.

Vývoj české koruny

Vývoj české koruny

Rychlá silná koruna

Vysvětlili jsme si, že dlouhodobý výhled pro korunu je pozitivní (přebytková obchodní bilance, příliv portfoliových investic, obrovský prostor pro konvergenci cenových hladin prostřednictvím měnového kurzu, příznivý úrokový diferenciál). Souhrou příznivých ukazatelů proto koruna nabrala značnou rychlost. Nákup koruny na jejím historickém maximu po dvou kvartálech růstu by možná byl přirovnatelný k naskakování na vlak, který sice nabral na rychlosti, na straně druhé ale může zrovna být pár metrů před konečnou stanicí. Rozumnější strategií pro nás bude vyčkat na konsolidaci a krátkodobou korekci, která poskytne možnosti na vstup do dlouhé pozice.

Co může způsobit zmíněnou korekci?

Česká ekonomika je exportně orientovaná a aktuální turbulence na finančních trzích může způsobit ochlazení cílových trhů vyspělých ekonomik EU, s kterými realizuje více než 80 % svého zahraničního obchodu. Nižší exporty budou vést ke zhoršení obchodní bilance a tlakům na korunu samotnou. Pochybnosti, že se eurozóna vyhne negativním dopadům krize ze zámoří, můžeme pozorovat na páru EUR/USD. I navzdory problémům v USA a snížení úrokové míry o 1,25 % (které by za normálních okolností vystřelilo euro na sever) instrument setrval prakticky na úrovni z počátku loňského prosince a ani se nepokusil o atak na hranici 1,5 dolaru za euro. Úlohou ECB je dohled nad stabilitou cenové hladiny, růstem se nezabývá. Tenhle přístup se v aktuální situaci může ukázat jako necitlivý a investoři očekávají, že do března začne pomalu měnit svou rétoriku.

Druhým důvodem může být repatriace zisků zahraničních firem (sezónní odliv dividend zahraničním vlastníkům), které zisky posílají do svých mateřských zemí obvykle v létě. Na jedné straně tak přímo dochází k prodeji koruny v objemu, který ročně může přesáhnout 90 miliard korun, na straně druhé dochází ke schodku bilance výnosů, který vyvíjí tlak na korunu nepřímo.

skoleni_15_4

Nakupovat nebo čekat?

Využití aktuální síly koruny k jejímu nákupu může být výnosné (koruna může dosáhnout nových rekordů při zvýšení úrokové sazby), ale rizikové zároveň (je na historickém maximu po dvou kvartálech prakticky konstantního růstu). Bezpečnější ovoce může přinést vyčkání na krátkodobou korekci. Ta poskytne investorům výbornou možnost na opětovný nákup a koruně otevře prostor k připsání si svých standardních ročních 3 – 4% zisků vůči euru, což ale při nastoupené razanci může být i více.

Autor působí ve společnosti X-Trade Brokers Česká republika.

Nakupovat korunu nebo čekat?

  • Nakupovat.
    24 %
  • Čekat na krátkodobou korekci.
    24 %
  • Nevím.
    52 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

X-Trade Brokers Česká republika...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).