Hlavní navigace

Sezónní práce srazily nezaměstnanost na 5,7 %

9. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Za dubnovým poklesem nezaměstnanosti stojí – zcela nepřekvapivě – solidní růst ekonomiky a tentokrát ve větší míře i sezónní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách.

Za dubnovým poklesem nezaměstnanosti stojí – zcela nepřekvapivě – solidní růst ekonomiky a tentokrát ve větší míře i sezónní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách.

Zatímco loni v dubnu dosahovala míra nezaměstnanosti 6,7 %, aktuálně je to již jen 5,7 %. Z pohledu počtu nezaměstnaných jde o pokles o téměř 77 tisíc.

Dobrou kondici českého trhu práce podtrhuje i výrazný pokles počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo. Zatímco před dvěma lety se v průměru o jedno místo ucházelo 13 lidí bez práce, loni devět, aktuálně už jen tři.

K příznivému vývoji trhu práce výrazně napomáhá ekonomický růst vytvářející nová pracovní místa. V dubnu se počet volných míst znovu výrazně navýšil, tentokrát na 124 tisíc. Je to nejlepší dubnový výsledek za posledních osm let.

Situace se přitom výrazně zlepšila napříč celou českou ekonomikou. Ve svém důsledku to znamená, že firmy hledající nové zaměstnance zužují možnosti si vybírat tak, jak byly zvyklé v předchozích letech. Navíc musí postupně počítat i s tím, že budou muset začít rychleji zvyšovat nabízené mzdy. Proto by se podle našeho názoru mohl růst mezd v letošním roce zrychlit ke čtyřem procentům.

Se čtyřprocentním růstem mezd by měla být spokojena i centrální banka, která se zrychlováním mezd počítá jako s jedním z inflačních faktorů, jež ji pomůže dobrat se v příštím roce jejího inflačního cíle.

skoleni_15_4

Nejnovější data z trhu práce jen potvrzují, že ČR stále patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. Minule dokonce porazila Německo a dostala se na špičku žebříčku.

S poklesem nezaměstnanosti počítáme i pro další měsíce, i když nemusí být už tak rychlý, jak jsme si postupem času zvykli. Ačkoliv ekonomika přece jenom zpomaluje, firmám se často daří jen obtížně nacházet kvalifikované zaměstnance mezi disponibilními nezaměstnanými. Výsledkem takového trendu však může být tlak na růst mezd, jejichž růst zůstával v posledních letech poměrně utlumený.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).