Hlavní navigace

Sestřelení civilního letadla jako záminka k vybírání zisků

18. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vždy, když indikátory tržního a kreditního rizika klesnou na historická minima, to jak se říká “smrdí”, aneb je čím dál pravděpodobnější, že se něco stane, co dostane riziko blíže k dlouhodobě průměrným hodnotám. Přesně taková situace panovala v první polovině tohoto týdne a bylo jasné, že globální finanční trhy budou potřebovat záminku k tomu, aby volatilita a/nebo kreditní riziko vzrostly.

Sestřelení malajského civilního letadla nad územím Ukrajiny, jež je částečně ovládané proruskými separatisty, takovou potřebu získat záminku k vybrání zisků více než uspokojuje. Nárůst rizik, která bývají označována za geopolitická, byl patrný na řadě míst světa již po několik týdnů. Trhy však stupňujícímu se napětí ať již v pásmu Gazy, v Iráku či třeba právě na Ukrajině nevěnovaly příliš pozornosti.

skoleni_15_5

Sestřelení malajského letadla tuto ignoraci geopolitických rizik ze strany finančních trhů nepochybně alespoň na čas změní.Poněkud paradoxně se však sestřelení civilního letadla s 295 lidmi (mezi nimiž bylo i 14 Američanů) na palubě v případě ukrajinsko-ruského konfliktu může stát katalyzátorem k nalezení jeho dlouhodobějšího řešení. Jestli se potvrdí spekulace, že bylo letadlo sestřeleno raketou vyslanou proruskými separatisty, dostane Ukrajina od mezinárodního společenství mandát se s nimi velmi tvrdě vypořádat, přičemž nelze vyloučit, že kromě podpůrných slov přijde i materiální pomoc ze strany Západu.

Mluvíme-li pak o finančních trzích, tak výše uvedený scénář bude znamenat, že východní Ukrajina může znovu na čas opět generovat kurzotvorné informace, avšak bude-li rozhodnou akcí ukrajinské armády následně “zafixován”, pak tento lokální konflikt zřejmě zcela zmizí z radaru investorů a spekulantů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).