Hlavní navigace

Sázky na rizikové investice se v novém roce vyplácí. Zatím

24. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Trhy ovládá dobrá nálada. Každý investor se nyní stává expertem a pro všechny se nabízejí šance na zhodnocení mezi pěti až deseti procenty. Co zhodnocuje nejvíce?

V prvních týdnech v novém roce je na finančních trzích vidět o poznání lepší nálada, než tomu bylo ještě na začátku prosince. Lednový efekt růstu cen finančních instrumentů se tak projevuje i letos. Téměř každý investor se znenadání stává expertem, protože v uplynulých třech týdnech nebylo nijak obtížné dosáhnout zisku mezi pěti až deseti procenty.

Vyplácejí se především sázky na zemědělské komodity a akcie v zemích ohrožených dluhovou krizí. K dobré náladě však také přispívají dobré výsledky amerických firem. Burzy zažívají příliv peněz od drobných investorů, kteří se během krize stáhli. Červená barva signalizující ztráty pomalu vychází z módy, slavné Eldorádo je však stále za horizontem.

Řecké trhy: Z psance hitem

Vůbec největší zisky sbírají odvážlivci, kteří investovali do akcií zemí postižených dluhovou krizí. Burzy v Řecku, Irsku, Španělsku a také Itálii zažívají boom, když se průměrné výnosy v tomto roce pohybují kolem deseti procent. O něco horší je situace v Portugalsku, i na tamní burze se to však zelená pozitivními výsledky.

Ukazuje se, že příslib pomoci s dluhy z Číny a Japonska přišel právě v čas. Navíc vedení eurozóny stále vyvíjí velké úsilí k uklidnění situace a Evropská centrální banka zvýšila nákupy dluhopisů ohrožených zemí. Největší zisky tak předvádí finanční sektor, který v těchto zemích v průběhu minulého roku téměř kolaboval. Čtěte také: Pět mýtů o investování do akcií

Technologie staví USA na nohy

Moc pozadu v růstech nezůstávají ani nejstarší investiční bašty v New Yorku, Londýně a Frankfurtu. Tamní náladě navíc pomáhá výsledková sezóna firem v USA, která stejně jako v předchozích čtvrtletích dopadá nad očekávání dobře. Více než 60 % firem svými výsledky doposud pozitivně překvapilo. Týká se to především technologického sektoru, kdy firmy jako Google, Apple nebo Intel předvedly čísla jako z předkrizových časů.

Přečtěte si o investování více na serveru Měšec.cz v našem seriálu

Růst zisku v desítkách procent přilákal další kupce. Naopak, na rozdíl od rizikových jihoevropských trhů, se příliš nedaří finančnímu sektoru. Ten stále trpí špatným úvěrovým portfoliem složeným z hypoték a spotřebitelských úvěrů. Výrazných poklesů jsme však nebyli svědky ani tam. Čtěte také: Předpokladem úspěchu investování jsou správně pochopené informace

Bavlna: Investoři jásají, spotřebitelé platí

Investoři do komodit si také přicházejí na své. Už v prosinci vzrostl index potravin FAO, který zaštiťuje OSN, na historicky nejvyšší hodnoty a růsty pokračují i v lednu. Hitem se staly zejména obiloviny a bavlna. Kukuřice roste od začátku měsíce o 5 % a růstový trend nastoupila také rýže, která se v minulých měsících držela stranou.

dan_z_prijmu

Vůbec nejvyšší růsty však předvádí bavlna, a to už několik měsíců v řadě. Dosavadní lednový účet je + 9 % a za poslední rok už tento základní materiál pro výrobu textilu zdražil více než dvojnásobně. Z pohledu spotřebitele na komoditní trhy se jedná o neradostnou vyhlídku vyšších cen potravin a oblečení, investoři si však mnou ruce. Významných ztrát se dočkali pouze investoři do drahých kovů. Stříbro v tomto roce zatím klesá o 7 % a v červených číslech je také zlato. Čtěte také: Investování může být hrou, ale také rizikovým sportem

graf: Ceny bavlny od počátku roku 2010. Historická listopadová maxima jsou opět na dohled

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers Česká republika
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).