Hlavní navigace

Růsty na trzích už překonaly propady po zemětřesení v Japonsku

5. 4. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Katastrofy i dluhové krize už se investorům oposlouchaly. Proto trhy minulý týden rostly a téměř tak smazaly i propady po zemětřesení v Japonsku.

Akciové i komoditní trhy si v posledním týdnu prvního čtvrtletí roku užívaly vesměs pozitivní vývoj. Špatná nálada z války v Libyi a také ze situace v Japonsku po ničivém zemětřesení je pryč. Problémy nepominuly, nicméně jsou stále více odsouvány do pozadí. Po dlouhé době se naopak ozvala evropská dluhová krize, když se do stále hlubších problémů zavrtává Portugalsko a Irsko. Čtěte více: Dluhová krize se znovu ozvala a přibyla manipulace s daty

Tohle už je ovšem hodně stará písnička a investory hodně oposlouchaná. Proto hlavní světové akciové indexy v minulém týdnu opět rostly, nejčastěji pak mezi jedním a dvěma procenty, a poklesy po zemětřesení v Japonsku jsou tak téměř smazány.

Je růst akcií vždy pozitivní?

Pozitivní nálada neopouští obchodníky ani po zhlédnutí výkonu finančních trhů za první tři měsíce roku. Americké akcie zaznamenaly nejlepší první čtvrtletí za posledních 13 let. Index Dow Jones se od začátku roku zvýšil o 6,4 procenta, tedy o 742 bodů. Příliš nezaostal ani S&P 500, který vzrostl o 5,4 %.

Vzhledem k již popsaným negativním událostem se jedná výjimečné tempo. U části ekonomů takto vysoký růst vzhledem k pomalému oživení vyvolává další otázky, z nichž většina je spojena s politikou kvantitativního uvolňování a nízkých úrokových sazeb. Na míře umělého ovlivňování cen akcií ale také komodit umělými zásahy však neexistuje všeobecná shoda. Stále častěji se však zmiňují obavy z poklesů cen na finančních trzích po ukončení těchto stimulů. Čtěte také: Úroky dluhopisů „bezpečných“ zemí klesají na minima 

Vývoj newyorského akciového indexu Dow Jones od začátku roku

Problémy evropské periferie pokračují, euro roste

Evropská dluhová krize se po relativně klidném prvním čtvrtletí začala opět ozývat. Snižování ratingů v minulém týdnu probíhalo na denní bázi s tím, jak vycházely na povrch stále nové okolnosti. V úterý mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hlavní rating Portugalska na stupeň BBB minus. Také agentura Fitch Ratings ve středu pohrozila možným zhoršením ratingu Portugalska v případě, že země nepožádá o pomoc ze zahraničí.

Rozpočtový schodek Portugalska v loňském roce klesl na 8,6 procenta hrubého domácího produktu z předloňských deseti procent, ale výrazně tak překročil dohodnutou úroveň s Evropskou unií ve výši 7,3 procenta HDP. Požadované výnosy z portugalských dluhopisů se v reakci na tyto výsledky dostaly na nové rekordy od vstupu do eurozóny. Desetileté dluhopisy překročily výnos 8 % a v současnosti se pohybují na hladině přibližně o 1 % vyšší, než při jaké úrovni požádalo o pomoc Irsko. Čtěte také: Euro smutně přihlíží řeckým problémům

Do stále hlubších problémů zabředávají také irské banky. Ty budou k záchraně potřebovat podle nových zátěžových zkoušek zveřejněných irskou centrální bankou dalších 24 miliard euro. Nejvíce peněz ze čtyř ohrožených bank si bude muset zajistit ústav Allied Irish Bank, a to více než 13 miliard eur. Výsledky testování vyvolaly brzkou odpověď agentury Standard & Poor's, která v pátek snížila Irsku rating – v pořadí už třetí zemi ze skupiny PIGS v minulém týdnu. Hodnocení schopnosti splácet úvěry je tak nyní u Irska stejné jako například u Thajska.

skoleni_15_4

Statistiky zaměstnanosti z USA potěšily

Příliv pozitivních dat z největší světové ekonomiky v posledních týdnech poněkud ustal, nicméně pravidelné statistiky z trhu práce opět vykouzlily investorům úsměv na tváři. V březnu vzniklo v USA 216 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělství, což bylo o zhruba 15 % více, než se očekávalo. Překvapivý byl také další pokles míry nezaměstnanosti – o desetinu procentního bodu na 8,8 % a ta je tak nejníže za poslední dva roky. Za poslední čtyři měsíce se míra nezaměstnanosti snížila již o jeden procentní bod. Jedná se o nejprudší pokles od roku 1983.Čtěte také: „Nechceme platit za chyby druhých,“ varují státy eurozóny

V prvním čtvrtletí letošního roku sice již vzniklo více než půl milionu pracovních míst, stále však do úrovně od začátku poslední recese v prosinci 2007 schází přes 7,2 milionu pracovních míst. Širší ukazatel nezaměstnanosti, který zahrnuje i lidi pracující nedobrovolně jen na částečný pracovní poměr, a lidi, kteří již vzdali hledání zaměstnání, se snížil na 15,7 procenta.

Vývoj nezaměstnanosti v USA v posledních třech letech (%)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers Česká republika
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).