Hlavní navigace

Růst cen ropy nemusí být u konce, bude ale omezený

15. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po březnovém poklesu cen černého zlata jsme během dubna zaznamenali jejich překvapivě silný růst o zhruba 20 %.

Po březnovém poklesu cen černého zlata jsme během dubna zaznamenali jejich překvapivě silný růst o zhruba 20 %. Severomořská ropa Brent tak vystoupala na své letošní maximum a její cena kontraktu se nachází nad úrovní 65 USD za barel. Konsensuální pohled na ropný trh přitom ukazuje na mnohem vyšší tvorbu zásob ve druhém kvartále než v tom prvním (1,9 Mb/d 1,5 Mb/d ve Q1).  Pokud se toto navyšování ropných zásob bude naplňovat, měl by to být impuls pro opětovný pokles cen. Ceny by však mohly klesat i při menším objemu zásob, když průměrná zásoba v období Q214 až Q115 činila 1,25 Mb/d.

Proti tomu však stojí hned několik argumentů. Zásoby v prvním čtvrtletí byly navyšovány zejména kvůli Spojeným státům, v jiných zemích k takovému růstu nedocházelo a není důvod, aby tomu tak bylo. S postupným zavíráním amerických rafinérií tak začne docházet i ke snižování zásob a ve druhé polovině roku by měl být globální trh prakticky v rovnováze. Tyto faktory by tak měly pokles limitovat.

skoleni_15_4

Odpověď na další vývoj cen černého zlata tak zřejmě musíme hledat u poptávky. Agentura IEA zvýšila odhady poptávky v prvním kvartále o 300 kb/d díky silné poptávce z Číny, Spojených států i Evropy. Nicméně pro zbytek letošního roku přiznává, že mohou být její odhady konzervativní.

Pokud bude pokračovat hospodářské oživení v Evropě, naplní se předpoklady, že zpomalení v USA bylo jen dočasné kvůli klimatickým podmínkám, a nová stimulační opatření v Číně povedou k vyššímu hospodářskému růstu, nemusel by být růst cen ropy v letošním roce ještě u konce. Krátkodobě (myšleno druhý kvartál) zde však riziko korekce existuje. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).