Hlavní navigace

Rusnok už posouvání tvrdého závazku nečeká

13. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Guvernér Rusnok včera prohlásil, že podle něj již ČNB nebude posouvat minimální dobu trvání kurzového závazku. Předpokládaný konec závazku bankovní rada stále vidí kolem poloviny roku 2017.

Včerejší zasedání Fedu nic nezměnilo na našem výhledu, že v prosinci dojde ke zvýšení dolarových úrokových sazeb. Dnešní kalendář nabízí pouze finální údaje o německé inflaci, které by ale překvapit neměly. Trhy tedy budou pouze vstřebávat včerejší zápis. V regionu nebudou zveřejněna vůbec žádná data. Analyzována budou včerejší slova guvernéra Rusnoka, který prohlásil, že nečeká další posouvání minimální doby trvání kurzového závazku.

Německá inflace potvrdí předběžný odhad

Statistici by měli potvrdit předběžný odhad německé inflace na 0,5 %. Směrem nahoru tlačily zejména ceny energií, kterým pomáhal efekt statistické základny. Naopak ceny potravin zamířily meziročně výrazně dolů. Ostatní cenové okruhy podle předběžných údajů vykázaly pouze nepatrný růst.

Měnově politická komise Fedu názorově rozdělena

Euro včera pokračovalo v postupném oslabování. Jeho kurz proti dolaru se dostal těsně k hranici 1,100 USD/EUR, která tvoří několikaměsíční hladinu podpory. Vývoj kurzu nevychýlilo ani zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu. Na něm ještě „mnoho“ účastníků poukazovalo na přetrvávající problémy na trhu práce. Na druhé straně se někteří účastníci obávali, že podmínky na trhu práce by se mohly rychle začít rychle utahovat, což by poté vyžadovalo překotná opatření. Při pohledu na inflaci „mnoho“ členů nevidí velké množství inflačních tlaků, nicméně i nadále očekávají její postupný růst. Včerejší zápis nezměnil náš názor, že na prosincovém zasedání již ke zvýšení sazeb dojde.

Nečekané zpomalení včera přinesl čínský zahraniční obchod. Vývozy meziročně oslabily o 5,6 % a růst dovozů oslabil na 2,2 % y/y. Vývoz oslabil zejména v sektorech náročných na práci jako textilní průmysl. Na propadu se podílel také pokles vývozu elektroniky. I když očekáváme, že data příští měsíc přinesou alespoň částečnou korekci, je vidět, že vnější poptávka po čínském zboží se zotavuje ztěžka.

Pohyby kurzů střední Evropy ve vleku globálního vývoje

Dnešní ekonomický kalendář ze středoevropského regionu je prázdný. Obchodování tak zůstane ve vleku vývoje na globálních trzích. Vzhledem k celkově klidnému dni by kurzy měly zůstat bez výraznějších pohybů.

Rusnok už posouvání tvrdého závazku nečeká

Guvernér Rusnok včera na fóru Hospodářských novin prohlásil, že podle něj již ČNB nebude posouvat minimální dobu trvání kurzového závazku. Na svém posledním zasedání se bankovní rada usnesla tento termín posunout až do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Předpokládaný konec závazku bankovní rada stále vidí kolem poloviny roku 2017. Záležet bude hlavně na vývoji inflace. My se právě z tohoto důvodu domníváme, že konec kurzového závazku přijde až v posledním čtvrtletí příštího roku, až si bankovní rada bude jistá tím, že se inflace nad dvěma procenty udrží. Forwardový kurz koruny zatím na nejnovější prohlášení guvernéra Rusnoka nereagoval. My očekáváme, že bude nadále posilovat.

skoleni_15_4

Zápis ze zasedání maďarské centrální banky ukázal, že bankovní rada je připravena udržovat současné uvolněné měnové podmínky po delší dobu. Navíc je připravena v případě nutnosti dalšího uvolnění ještě dále omezit tříměsíční depozitní facilitu.

Kurz koruny proti euru zůstává v blízkosti kurzového závazku. Bez výrazné změny se drží i roční forwardový kurz, který se pohybuje na 26,72 CZK/EUR. Slabá jádrová inflace v Polsku se odrazila v mírném oslabení zlotého, který v průběhu včerejška ztratil čtvrt procenta a jeho kurz se posunul do blízkosti 4,30 PLN/EUR. Maďarský forint zase reagoval na zápis ze zasedání centrální banky a oslabil o třetinu procenta a dnes ráno se obchoduje okolo úrovně 305,8 HUF/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).