Hlavní navigace

Rusko-ukrajinský konflikt. Vítězové a poražení

4. 9. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Putin podepsal dekret, kterým zakazuje či omezuje dovoz zemědělských produktů ze zemí, které na Rusko uvalily sankce. Opatření postihne hlavně státy EU.

Vladimír Putin podepsal dekret, kterým na rok zakazuje či omezuje dovoz zemědělských produktů ze všech zemí, které na Rusko uvalily sankce. Nicméně toto opatření postihne hlavně státy EU. Americký vývoz potravin do Ruska totiž v roce 2013 představoval méně než 1 % celkového exportu zemědělských plodin a jenom 0,1 % HDP USA.

Zemědělské sankce nejvíce pocítí Německo, Polsko, Španělsko a Holandsko

Naopak 10 % celkového exportu potravin EU loni směřovalo právě do Ruska. EU očekává, že ji potravinové sankce budou stát 11 miliard eur. Jenom Polsko ztratilo trh, který pro něj měl hodnotu 300 miliónů eur. Zákaz nejvíce zasáhne Německo, Polsko, Španělsko a Holandsko, čtyři největší evropské dodavatele potravin do Ruska v roce 2013. Naproti tomu Norsko najde poptávku po svých rybách i na evropském trhu. Rusko je pro Německo 10. největším exportním partnerem. 3,5 % německého exportu směřuje do Ruska. K tématu čtete také: Sankce proti Rusku: Vše se přepočítává na peníze, byznys je důležitější

Potraviny pro Rusko tvoří asi 3,3 % z celkového německého vývozu. Přibližně 6300 německých společností neboli 10 %  firem zabývajících se exportem směřují své výrobky do Ruska. 300 000 německých pracovních míst je tedy závislých na obchodu s Ruskem, přičemž 25 000 je ohroženo potravinovými sankcemi. Zasaženy budou i pobaltské státy, a to hlavně Litva a Finsko.

Makroekonomické ukazatele Německa varují

Strach ze vzájemných ekonomických sankcí, které krátí firmy o dosavadní odběratele, se projevuje hlavně na německých makroekonomických ukazatelích. Křehký hospodářský růst nejen Německa, ale i celé měnové unie tak může být lehce zmařen.

Index ZEW, který vyjadřuje názor analytiků a ekonomů ohledně budoucího vývoje největší ekonomiky eurozóny v nejbližších 6 měsících od února (začátek krize na Ukrajině) kontinuálně klesá, a to z 57 na 9 bodů, jež dosáhl v srpnu. Směrem dolů míří i index IFO, který je symbolem nálady německých podnikatelů a jejich vyhlídek pro domácí ekonomiku. HDP Německa v druhém čtvrtletí ve srovnání s prvním, kdy posílilo o 0,8 %, kleslo o 0,2 %. Své predikce ekonomického růstu země pro letošní rok snižuje i německá Bundesbanka.

Sankce nepociťují jenom zemědělci

Sankce ale nepociťují jen zemědělci. Varování ohledně nižší ekonomické aktivity přicházejí postupně z jednotlivých evropských firem z různých odvětví. Například německému E.ONu (distributor plynu a elektřiny) klesl zisk z ruských aktivit již v prvním čtvrtletí 2014 o 12 %. Společnost Adidas snížila svůj výhled zisku pro letošní i příští rok hlavně kvůli slabému ruskému trhu. Firma Henkel hlásí, že má před sebou 6 těžkých měsíců.

Royal bank of Scotland již zavedla výpůjční restrikce v Rusku. Lukoil oznámil snížení investičních aktivit kvůli omezenému přístupu k finančním zdrojům. Dánský pivovar Carlsberg také varoval před letošním nižším provozním ziskem, z něhož až 35 %  pochází z Ruska.

Co na to finanční trhy?

Hlavní německý akciový index DAX ztratil od června do srpna přes 10 % své hodnoty. Kapitál z těchto rizikových aktiv směruje do bezpečných přístavů státních dluhopisů. Výnosy z 2letých německých státních bondů klesly díky nákupnímu apetitu do negativních hodnot. Investoři tak Německu vlastně platí za to, že mu půjčují na 2 roky své peníze. 10leté německé státní dluhopisy nabízejí 1procentní výnos, což jsou historická minima. 

Na svou šanci čekají ruští sousedé

Pro některé ruské sousedy by mohla být aktuální situace zakazující zemím Evropské unie a USA export potravin do Ruska značně výhodná. Bělorusko je ochotno nahradit velkou část dovozu potravin z Polska a baltských států. Přibližně ve stejném duchu komentovali zemědělské sankce i vládní představitelé Kazachstánu, Uzbekistánu, Tadžikistánu, Turecka, Egypta a Izraele. Ve hře je rovněž Čína.

Egypt je podle nejnovějších zpráv připraven zvýšit vývoz zemědělských produktů do Ruska o 30 %. Moskva na oplátku v tomto roce dodá Káhiře nejméně 5 až 5,5 milionu tun pšenice. V předešlém srovnatelném období z Ruska do Egypta zamířilo 3,6 milionu tun pšenice. Nicméně výše uvedené země budou muset prokázat svoji pružnost, aby byly schopny využít aktuální situace ve svůj prospěch. Tamní farmáři budou muset zlepšit organizaci výroby, zvýšit investice a podle všeho se neobejdou bez finanční podpory státu. To vše s cílem skokového navýšení produkce potravin pro ruský trh.

Některé srbské firmy by také rády profitovaly ze zemědělských sankcí a zvýšily export potravin do Ruska. Nicméně pro tuto zemi, která má zájem stát se členem Evropské unie, to nebude lehká volba. Musí se rozhodnout, zdali využije šance vyššího exportu do Ruska, protože by to mohlo narušit vzájemné vztahy a přístupová jednání s EU.

dan_z_prijmu

Hlavní vítěz Bělorusko

Zatím se zdá, že z aktuální situace by mohlo nejvíce vytěžit Bělorusko. To má sice s Ruskem a Kazachstánem celní unii, avšak k ruskému embargu potravin se nepřipojilo. Podle všeho by se tak evropské potraviny mohly dostát do Ruska právě přes tuto zemi. Oficiálně reexport není povolen. Bělorusko proto evropské potraviny pravděpodobně dále zpracuje, případně přebalí, aby je mohlo poslat dále do Ruska, čímž bude vydělávat dvakrát. Jednou na zpracování, jednou na exportu.

Čína a Korea by mohly nabídnout auta

V případě, že by Evropská unie (EU) přistoupila k dalším ekonomickým postihům vůči Rusku, tak Moskva vyhrožuje, že zakáže dovoz evropských aut do země. Západní automobily by pak mohly být nahrazeny čínskými (China´s Grat Wall Motor, China´s Chery Automobile) a korejskými ( Ssang Yong Motor).


Autor: Michala Moravcová, BOSSA

Seznam zemí EU, které v roce 2013 nejvíce exportovaly do Ruska (v mil. USD). Graf rovněž zobrazuje hlavní exportní komoditu těchto států do Ruska

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je analytičkou finančních trhů společnosti BOSSA.CZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).