Hlavní navigace

Rozkývá nelikvidní trh s korunou ECB?

28. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Bankovní rada ČNB se podle očekávání rozhodla ponechat měnovou politiku beze změny.

Hlavní úroková sazba, za kterou banky ukládají svoji likviditu u centrální banky, tak i nadále zůstává na téměř nulové úrovni (0,05 %) a v platnosti zůstává i závazek udržovat korunu poblíž hladiny 27 CZK/EUR. Tuto úroveň ČNB považuje za „vhodně zvolenou a předpokládá udržování kurzu poblíž této hladiny přinejmenším do začátku roku 2015“.

Tolik suchý komentář k včerejšímu zasedání bankovní rady a následné tiskové konferenci, která opravdu nic převratného nepřinesla, tudíž jak český trh s pevně úročenými instrumenty, tak koruna neměly důvod k výraznějším reakcím.V případě koruny se tedy situace zdá být minimálně na rok dopředu nalajnovaná centrální bankou, která pacifikovala trh v tom smyslu, že z trhu zcela zmizely velké londýnské banky spekulující (dříve) na pohyb české měny.Likvidita na českém devizovém trhu poměrně výrazně poklesla a kurz v podstatě tvoří jen subjekty, jež obchodují/zajišťují své reálné toky (výnosy z exportu či dividendy).

dan_z_prijmu

Rovnovážný kurz se vzhledem k silné pozici ČNB ustálil několik desítek haléřů nad úrovní EURCZK 27. Jde však s ohledem na velmi nízkou likviditu o rovnováhu křehkou, jež může snadno narušit i relativně nízký objem korun či eur poslaných na trh.

Ten by se přitom mohl dostavit v okamžiku, kdy například několik úspěšných vývozců najednou usoudí, že je třeba zbavit se většího objemu eur, anebo kdy se některá z londýnských bank rozhodne, že přišel čas si zaspekulovat s korunou. Podnětem by pak mohlo být například zavedení negativní oficiální sazby ECB (třeba příští týden…).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).