Hlavní navigace

Revize HDP: Dlouhodobá spotřeba domácností táhla

31. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za celý rok ekonomika rostla přesně o 2,0 %. Závěr roku tak byl mírně slabší, než ostatní kvartály. Jedním z velkých tahounů ekonomiky byla konečná spotřeba domácností.

Statistici dnes vydali revizi HDP za 4. čtvrtletí a celý rok 2014. Za celý rok ekonomika rostla přesně o 2,0 %, v posledním čtvrtletí to bylo o 1,4 %. Závěr roku tak byl mírně slabší, než ostatní kvartály.

skoleni_15_4

Jedním z velkých tahounů ekonomiky byla konečná spotřeba domácností. Ta se zvýšila meziročně o 1,7 %, což je nejvíc od roku 2008. Tedy období před krizí. Zajímavá je ale struktura poptávky domácností. Největší zájem byl totiž o zboží dlouhodobé spotřeby. Tady poptávka rostla o bezmála desetinu. To je opět maximum od roku 2008. Hlavním artiklem, který tuto poptávku vybudil, byly osobní automobily. Zájem o ně se po celý rok projevoval i v maloobchodních tržbách, a odrazilo se to i na celkovém HDP Česka. Naopak, spotřeba téměř vůbec nerostla u zboží krátkodobé spotřeby, jako jsou potraviny. Zde spotřeba vzrostla jen o 0,6 %. U zboží krátkodobé spotřeby je vidět v posledních letech velká změna. Od roku 2008 totiž klesala nebo jen mírně rostla. V roce 2012 propadla dokonce o 1,9 %, což bylo dané mimo jiné vysokými cenami potravin a tím klesající poptávkou. Tehdy domácnosti silně omezily svou spotřebu a ještě více podrazily nohy ekonomice.

Zahraniční obchod ubral mírně na síle ekonomice. Vývoz zboží byl slabší než jeho dovoz, stejně tak i u služeb. Proto příspěvek zahraničního obchodu k celkovému růstu HDP byl záporný o jednu desetinu. Přitom ekonomika je stimulovaná oslabenou korunou. To jí pomáhá v lepší pozici na zahraničních trzích, kdy české zboží a služby relativně zlevňuje. Pokud by kurz koruny nebyl nijak upravený, velmi pravděpodobně by koruna byla silnější. To by ještě více znevýhodnilo české exportéry a saldo zahraničního obchodu by bylo o to větší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).