Hlavní navigace

Referendum o brexitu pravděpodobně ochromí trhy

23. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Euro proti dolaru včera posílilo o téměř půl procenta, když se jeho kurz posunul nad úroveň 1,13 USD/EUR. Trhy se tak připravovaly na dnešní den D pro Británii.

Prodeje stávajících domů v USA se v květnu zvýšily v souladu s očekáváním analytiků o 1,8 % m/m.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně v červnu vzrostla na –7,3 bodu z květnových –7,0 bodu (trh očekával stagnaci).

Euro i libra proti dolaru před britským referendem posilují

Euro proti dolaru včera posílilo o téměř půl procenta, když se jeho kurz posunul nad úroveň 1,13 USD/EUR. Trhy se tak připravovaly na dnešní den D pro Británii.  Poslední průzkumy před hlasováním naznačovaly mírnou převahu příznivců setrvání Spojeného království v EU, což se právě promítlo v posílení evropské měny. Během noci na dnešek skokově posílila i libra proti dolaru, a to o dvě třetiny procenta.

Referendum bylo zahájeno v 8 ráno SELČ a volební místnosti se uzavřou v 11 hodin SELČ. Předpokládáme, že už během dneška se začnou roztahovat spready mezi nákupními a prodejními cenami, dojde k poklesu likvidity a ke zhoršení schopnosti trhů absorbovat prodejní či nákupní pokyny. Celkově se tak zřejmě výrazně oslabí efektivita a flexibilita trhů.

Včera odpoledne jsme vydali krátký report Referendum o brexitu: technické podrobnosti a okamžité dopady, kde jsme shrnuli základní detaily dnešního referenda a sčítání hlasů, které se bude odehrávat v noci na pátek. Konečné výsledky sice můžeme očekávat až během pátečního rána, trhy však budou na dílčí zprávy reagovat už dnes.

Makroekonomický kalendář dnes sice nabízí celou škálu dat, jejich význam pro obchodování ale bude zanedbatelný. Za zmínku stojí evropské indikátory PMI, které by měly ukázat na pokračování ekonomického oživení. Mírný pokles německého indexu by měl kompenzovat nárůst čísel ve Francii.

Koruna před referendem prakticky beze změn

Koruna vůči euru během středy oslabila až k 27,08 CZK/EUR, odpoledne nicméně své ztráty umazala. Její kurz tak skončil oproti úternímu závěru prakticky beze změn, stejně jako tomu bylo u maďarského forintu. Výjimkou byl včera zlotý, který na konci obchodního dne přidal 0,6 % na 4,372 PLN/EUR. V regionu včera nebyly zveřejněné žádné makroekonomické indikátory. Středoevropským trhům nyní plně dominuje možný brexit, a investoři tak napjatě vyčkávají na nové zprávy z Velké Británie.

dan_z_prijmu

Na středoevropských trzích dnes dopoledne očekáváme nízkou aktivitu. Odpoledne by se však trhy mohly rozkolísat kvůli možným prvním odhadům ohledně britského hlasování (viz náš zmíněný report).

Pokud britští voliči odhlasují brexit, očekáváme oslabení koruny vůči euru maximálně na 27,25/28 CZK/EUR. Scénář „bremain“ by měl naopak vést k postupnému uklidnění trhů a návratu koruny směrem k hodnotě kurzového závazku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).