Hlavní navigace

Proč ČEZ vyplatí 40 Kč?

14. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Finanční ředitel Martin Novák v rozhovoru pro Patrii uvedl, že ČEZ v současné době nevidí v regionu žádnou zajímavou akviziční příležitost, což je i jedním z vysvětlení navrhované dividendy ve výši 40 Kč na akcii.

Hlavní události

Výrobce nápojů Kofola zvažuje v rámci své reorganizace úpis nových i existujících akcií na pražské burze. Ten by mohl proběhnout ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku nebo na začátku roku 2016. Jiným titulem, o kterém se v současné době mluví, je softwarová firma AVG Technologies, jejíž akcie se nyní obchodují na newyorské burze.

ČEZ dle finančního ředitele nevidí v regionu žádnou zajímavou akviziční příležitost.

Západoevropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit smíšeně.

Spojené státy dnes vedle pravidelných čtvrtečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti zveřejní ceny průmyslových výrobců. V Evropě se ničeho zajímavého nedočkáme.

Výsledky hospodaření dnes zveřejní mezi jinými španělská Telefonica.

Analytici Société Générale zvýšili doporučení na držet pro nizozemský potravinový řetězec Ahold a na koupit pro italskou banku Banco Popolare.

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy své zisky z počátku obchodování neudržely. Index S&P 500 nakonec víceméně zakončil na předchozí zavírací úrovni. Trhům nepomohly zveřejněné maloobchodní tržby, které zaostaly za očekáváními. V plusu se udržely například informační technologie (+0,5 %) nebo telekomunikační služby (+0,2 %), naopak jedno procento ztratila síťová odvětví.

Asijské burzy se vyvíjejí smíšeně, ale spíše převažují prodejci. Nejméně optimismu je cítit na Taiwanu, kde index ztrácí 1,2 %, do jednoho procenta pak klesá i japonský Nikkei 225. V plusu se nachází například jihokorejská (+0,4 %) nebo indonéská (+0,8 %) burza.

dan_z_prijmu

ČEZ

Finanční ředitel Martin Novák v rozhovoru pro Patrii uvedl, že ČEZ v současné době nevidí v regionu žádnou zajímavou akviziční příležitost, což je i jedním z vysvětlení navrhované dividendy ve výši 40 Kč na akcii. Současná cena elektřiny (zhruba 32 EUR/MWh) dle něj neumožňuje výstavbu nové elektrárny bez patřičné podpory. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).