Hlavní navigace

Po srpnovém zaváhání maloobchod potvrzuje chuť spotřebitelů utrácet

5. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Maloobchodní tržby (bez aut) v září vyskočily meziměsíčně o 1,7 %, což očištěno o kalendářní efekty znamenalo meziroční růst o 6,3 %.

Maloobchodní tržby (bez aut) v září vyskočily meziměsíčně o 1,7 %, což očištěno o kalendářní efekty znamenalo meziroční růst o 6,3 %. Bez tohoto očištění se jedná o růst o 5,1 %. Nejrychleji rostly prodeje nepotravinářského zboží, což potvrzuje silnou spotřebitelskou poptávku. Výrazně rostly i prodeje pohonných hmot. Je tak vidět, že spotřebitelé využívají jejich nižších cen a častěji si nasedají do svých aut. Nejpomaleji přesto stále velmi slušně rostly tržby za prodej potravin. To, že prodeje potravin rostou nejpomaleji není velké překvapení, protože prodeje potravin jsou nejméně náchylné reagovat na zlepšování situace domácností. Ukazuje se, že zpomalení prodejů, které jsme zaznamenali v srpnu, šlo na vrub extrémně teplému počasí a celozávodním dovoleným. Potvrzují se, že platí to, co jsme uvedli v naší nedávné čtvrtletní zprávě , chuť utrácet spotřebitele neopouští.

skoleni_15_4

Oproti našemu očekávání v září vzrostl objem prodejů automobilů. Ty po dvou měsících poklesu v září reálně meziměsíčně vzrostly o silných 4,1 % m/m a meziročně po očištění o kalendářní efekty tak přidaly 14,5 %. I tato čísla potvrzují slušnou spotřebitelskou poptávku.

Maloobchodní tržby potvrzují sílu spotřebitelské poptávky v Česku. Ta se projevuje i v příspěvku spotřeby domácností do HDP. Spotřeba domácností se vedle investic stala tahounem českého ekonomického růstu, když se její meziroční dynamika v prvních polovině roku pohybovala okolo 3 % y/y. Její růst se tak vrací se tak k hodnotám, které vykazoval v roce 2008. Pro příští rok očekáváme, že domácí poptávka bude nejdůležitějším růstovým faktorem, když vytvoří přibližně polovinu růstu HDP. Dobrou náladu domácností podporuje klesající nezaměstnanost a rostoucí počet nových pracovních míst. Přidává se uvolněná fiskální politika vlády. Ta letos plánuje jednorázový příspěvek k penzím i další výrazné zvýšení platů státních zaměstnanců. Proto podle naší aktualizované prognózy poroste maloobchod tento rok o 5,0 %. Dobrý výsledek se překlopí i do národního účetnictví. Spotřeba domácností by letos měla vzrůst o 3,2 % a výrazně tak přispěje k letošní expanzi HDP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).