Hlavní navigace

PMI indikátory v eurozóně: ekonomický výkon je robustní

24. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Data v Evropě či USA by měla potvrdit solidní vývoj ekonomik v poslední době. Politická vyjádření v Evropě se dnes budou vztahovat k víkendovému summitu o budoucnosti Evropy.

V USA dnes proběhnou další vystoupení představitelů Fedu, která prozatím nepřinesla žádné nové informace.

Na evropském summitu o víkendu začne diskuze ohledně budoucnosti EU

Indikátory PMI v eurozóně by měly o něco zpomalit a nepřekonají šestileté maximum z února. I přes toto zpomalení zůstávají ekonomické vyhlídky evropské ekonomiky velmi dobré. Výhled celkového PMI na úrovni 55,2 bodu je podle nás konzistentní s růstem ekonomiky o 0,6 % q/q na počátku letošního roku. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA by také za únor měly zpomalit pod vlivem dopravních prostředků. Čekáme, že i přes vyšší objednávky letadel Boeing by tento sektor měl zpomalit. Mírný pokles se čeká od kapitálového zboží.

O víkendu se sejdou čelní představitelé členských států EU na summitu, aby oslavili 60 let Římských smluv. Nebude se ale pouze slavit, ale i diskutovat o budoucnosti EU. Evropská komise pod vedením J. Junckera představila pět možných scénářů, jak do budoucna postupovat. Komise preferuje další těsnější spolupráci. Někteří důležití hráči, německá kancléřka Merkelová či francouzský prezident Holland se vyjádřili, že by podpořili i více rychlostní uspořádání.

Banky si v poslední aukci TLTRO II vzaly 233 mld. EUR

Včerejší mix méně významných dat se v kurzu eura vůči dolaru mnoho neodrazil. Jeho hodnota tak setrvala těsně pod úrovní 1,08 USD/EUR. Včera se také konala poslední aukce v rámci programu TLTRO II, který ECB zavedla, aby podpořila likviditu evropského bankovního sektoru. Banky si při této příležitosti přišly pro 233 mld. EUR, když trh očekával pouze o něco více než 100 mld. EUR. Podle ekonomů SG to ale nemůžeme považovat za důkaz růstu úvěrové aktivity. Výsledek aukce spíš posloužil jako likviditní rezerva pro banky a/nebo příležitost pro přefinancování zdrojů s horšími podmínkami.

Indikátory důvěry potvrdí dobré výsledky z poslední doby

Ekonomická důvěra by se měla udržet poblíž současných vysokých hodnot. Ekonomika se totiž vyvíjí velmi dobře a ani ze zahraničí nepřišly žádné zprávy, které by měly mít negativní dopad na sentiment podnikatelů či spotřebitelů.

skoleni_15_5

Většina polského výboru pro měnovou politiku podporuje současné sazby

Zápis z posledního jednání výboru pro měnovou politiku polské centrální banky ukázal, že jeho většina podporuje současné nastavení úrokových sazeb. Navíc se shodli, že by ke změně nemělo dojít ještě ani v letošním roce. To odpovídá prognóze ekonomů SG.

Vzhledem k absenci zásadních dat se kurzy měn v regionu vyvíjely velmi klidně, jak je ostatně zvykem v posledních týdnech. Koruna zůstala na krátkém vodítku vedle úrovně kurzového závazku. Forint ztratil 0,2 % a oslabil nad 309,2 HUF/EUR. Polský zlotý naopak 0,3 % přidal a obchoduje se těsně pod 4,27 PLN/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).