Hlavní navigace

Obchodník s cennými papíry Afin Brokers - začátek konce

28. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Odnětí povolení k činnosti obchodníka s cennými papíry společnosti Afin Brokers znamená velkou ránu pro mnohé investory, kteří přes tuto společnost investovali. Anebo naopak mohou být rádi, že se nedostali ještě do větších potíží? Co bylo důvodem odnětí licence a jak fungoval systém této firmy?

Společnost Afin Brokers, a.s. byla založena v roce 1997, následující rok se jejím jediným akcionářem stává Radim Kadleček. Afin Brokers se zaměřuje, resp. zaměřoval na obchodování na akciových burzách v USA, na Burze cenných papírů Praha, správu portfolií cenných papírů a dražbu listinných cenných papírů.

Mezi zákazníky Afin Brokers patří jak institucionální investoři, tak i drobní klienti. Podle údajů Afin Brokers se jedná o více jak tři tisíce klientů, přičemž aktivních jich je přibližně dvanáct set. Za poslední účetní období dosáhl zisku přibližně 70 miliónů korun, předtím okolo 28 miliónů a další dva předchozí roky se více či méně pohyboval kolem nuly.

Zásah České národní banky

Podle mluvčí ČNB Pavlíny Bolfové obchodník s cennými papíry Afin Brokers, a.s., dlouhodobě neplnil řadu zákonných povinností. Zejména se jednalo o závažné porušování pravidel jednání ve vztahu k zákazníkům a nedostatečně vedenou evidenci zákaznického majetku. Z těchto důvodů se ČNB rozhodla k uplatnění nejrazantnější sankce a v pondělí 18. prosince 2006 odňala povolení k činnosti.

Pro Afin Brokers odnětí licence znamená, že od tohoto dne nesmí poskytovat finanční služby a je povinen vydat zákazníkům jejich majetek. Cílem ČNB je zabránit dalšímu možnému poškozování zájmů zákazníků a chránit tak jejich majetek.

Afin Brokers bez povolení k činnosti a co dál?

Společnost Afin Brokers se rozhodla k celé záležitosti blíže nevyjadřovat. Na svých internetových stránkách vydala tiskovou zprávu a oznámení, podle kterých nesouhlasí se závěry rozhodnutí ČNB a hodlá využit 15denní lhůty k podání rozkladu. Mimo to připravuje uzavření smlouvy s obchodníkem s cennými papíry, společností Capital Partners, a.s., o převodu svého podniku.

Převodem podniku by měly být smluvní vztahy s klienty zachovány. Přesto pokud se někteří klienti rozhodnou nespolupracovat s Capital Partners, Afin Brokers je povinen vypořádat své pohledávky a závazky z poskytnutých investičních služeb. Může se jednat o uzavření otevřených pozic, zaslání peněžních prostředků nebo již zmiňované převedení všech investičních vztahů na Capital Partners, případně jiné, podle dohody každého investora se společností.

Stávající klienti by však neměli čekat, až budou vyrozuměni, ale aktivně se zapojit do řešení situace. Do vypořádaní pohledávek a závazků je však Afin Brokers považován stále za obchodníka s cennými papíry.

Jak získával Afin Brokers klienty

Jak již bylo zmíněno, Afin Brokers se zaměřoval na akciové obchody. Ale jak získal za několik let tolik klientů? Bylo to zejména používáním agresivního telemarketingu, kdy telefonní operátoři obvolávali potenciální klienty a nabízeli jim své služby. Nebylo neobvyklé, že některé opakovaně i několikrát za rok.

Zdrojem kontaktů byly většinou veřejně přístupné databáze, jako např. obchodní rejstřík apod. Cílová skupina byli podnikatelé, u kterých byly předpokládány volné finanční prostředky, které by mohli být ochotni investovat. A tak často věci neznalí lidé vyslyšeli nabídky s velkými zisky a zhodnocením svých financí a rozhodli se investovat do cenných papírů. Dopadli různě – někteří vydělali, někteří prodělali. Jediný, kdo vydělával stále, byl Afin Brokers. Poplatky za provedené obchody museli klienti platit, ať se kurz akcií pohyboval kamkoliv.

dan_z_prijmu

Má cenu vůbec obchodovat?

Odnětí povolení k činnosti společnosti Afin Brokers by potenciální investory do akciových trhů jistě nemělo odradit. Mělo by je však upozornit, že na trhu jsou různé společnosti a je důležitý jejich kvalitní výběr. V ČR je přibližně 47 společností zabývajících se stejnou nebo podobnou činností jako Afin Brokers, při Burze cenných papírů Praha působí Česká asociace obchodníků s cennými papíry, jejímiž členy je pouze dvanáct z nich.

Existuje spousta možností investování peněz. Důvodem k jejich investování právě tímto způsobem by rozhodně neměl být telefonát od neznámé společnosti, nýbrž předem uvážené rozhodnutí.

akcie.mesec.cz – sledujte vývoj svých akcií a podílových fondů

Obchodujete s akciemi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).