Hlavní navigace

“Nový švýcarský normál" na trhu s korunou

21. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tak jsme se konečně dočkali. Nudu v Praze rozčísla intervence ČNB proti koruně – škoda jen, že na trhu nebyla vidět.

Tak jsme se konečně dočkali. Nudu v Praze rozčísla intervence ČNB proti koruně – škoda jen, že na trhu nebyla vidět. Zásah proti koruně sílící k úrovni EURCZK 27,00 je totiž těžko zachytitelný a to jak pokud jde o zobchodované objemy, tak cenový pohyb. Rozsah intervencí ČNB tak bude patrný až ze statistik centrální banky, jež jsou publikovány se zpožděním.

skoleni_15_4

Nicméně poslední zkušenosti s chováním koruny nás vedou k názoru, že na trhu začíná jakýsi „nový švýcarský normál“, kdy přebytek eur tlačí pár EURCZK k hranici 27,0, přičemž ČNB zaujala svými příkazy obranné pozice, které nedopustí, aby se kurz dostal pod úroveň kurzového závazku. Situace tak do značné míry připomíná situaci, kdy švýcarská centrální banka bránila franku v posílení. Měnový pár EURCHF tak osciloval velmi blízko nad hranicí 1,20, přičemž v momentě, kdy se jí dotkl, SNB nakupovala eura do svých (FX) rezerv. V momentě, kdy se tak stalo, frank oslabil, avšak ne více než o 1 %. Podobný vývoj lze očekávat i od obchodování s korunou v následujících týdnech a možná i měsících. Neboli to znamená, že intervence podle nás nezpůsobí výrazné a trvalejší oslabení, neboť slabší koruny využijí k zajištění (čeští) exportéři.

Jedinou vážnější domácí hrozbou pro korunu pak může být signál z ČNB, že uvažuje o zavedení záporných úrokových sazeb. V tomto smyslu může být důležité nadcházející zasedání ČNB, které se ovšem odehraje „až“ na začátku srpna. Ovšem pokud zde bankovní rada nebude důrazněji signalizovat možnost záporných sazeb, tak koruna zůstane silná a páteční (neviditelná) intervence nebude rozhodně tou poslední.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).