Hlavní navigace

Nový e-Broker

21. 2. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Finanční skupina Fio uvádí na trh novou generaci internetové aplikace e-Broker. Prostřednictvím této aplikace a internetu je možné obchodovat s akciemi na českých i amerických trzích v reálném čase. Aplikaci je možné získat zdarma na stránkách společnosti Fio.

Kromě vylepšeného designu příchází e-Broker s řadou nových a užitečných nástrojů. Přístup k aktuálním kurzům ze všech připojených burz je samozřejmostí. Prostřednictvím nového e-Brokera si navíc můžete na svém monitoru prohlížet historická data jednotlivých CP včetně grafů vývoje kursu. Do jednoho grafu lze zařadit i několik CP resp. indexů a provést tak rychle jejich srovnání. Další podstatnou novinkou je možnost zobrazení fundamentálních údajů (rozvahy, výsledovky, výkazu cash flow) a burzovního zpravodajství pro Vámi zvolené tituly. Do aplikace e-Broker je nově integrován výpočet výnosnosti investice a výpočet (odhad) rizika investice. Na své si příjdou i příznivci technické analýzy (klouzavé průměry, ap.).

Celá jedna obrazovka je věnována Vašemu portfoliu. Zobrazeny jsou názvy nakoupených CP, volitelně pak nejrůznější informace k nim (kurs a jeho změny, zobchodované objemy, kapitalizace, P/E, atd.). O výpočtu rizika jsme se již zmínili. Takže pro představu – zapnete-li si zobrazení informace o riziku, dozvíte se například, že s 95% pravděpodobností by neměla cena daného CP během příštího týdne vzrůst/klesnout více než o 200 USD. Na očích máte neustále zadané obchody, které čekají na uskutečnění. Samozřejmostí je graf výnosnosti Vašeho portfolia, příjemností pak možnost, porovnat jeho vývoj s vybraným CP nebo indexem, případně s modelovým portfoliem, které sestavují makléři společnosti FIO. Vedle Vašeho skutečného-ostrého portfolia si můžete sestavit a sledovat alternativní-simulovné portfolio.

V současné době je možné prostřednictvím e-Brokera obchodovat na českých burzách (BCPP, RMS) a amerických burzách (NYSE, Nasdaq, AMEX). Během roku 2001 se plánuje připojení e-Brokera k německým burzám a následně dalším světovým akciovým trhům. Co se týče poplatků, za podání pokynu na trhu SPAD zaplatíte 1300 Kč (+ poplatky trhu) a za uskutečněný obchod na amerických trzích činí poplatek 17,95 USD. V rámci e-Brokera je nabízen i tzv. dynamický kontokorent, což znamená, že nemáte-li na účtu u společnosti FIO dostatek peněžních prostředků, můžete obchodovat na úvěr, přičemž ručíte CP, které již máte ve svém portfoliu. Společnost FIO dále chystá koncem tohoto roku spuštění vlastní investiční hry. Pokud dojde ke spuštění, bude se jednat již o třetí burzovní hru na českém internetu.

skoleni_15_4

Hlavní předností nového e-Brokera je koncentrace. Koncentrace trhů (ČR, USA, Německo), koncentrace informací (fundamentální údaje, burzovní zpravodajství) a koncentrace nástrojů (technická analýza, odhad rizika) do jediného systému. Právě tato vlastnost číní z e-Brokera aplikaci, která nemá na českém trhu www-obchodování obdoby. Další výhodou je vysoký stupeň personifikace aplikace dle Vašich požadavků. Systém tak zůstává přehledný a na obrazovce máte právě tolik informací kolik určíte. Všechny zprávy i údaje z amerických trhů jsou přeloženy do češtiny. Poslední ne nepodstatnou (snaha o anglické last but not least) předností e-Brokera je jeho nulová cena (je však pravděpodobné, že v budoucnu se zavedou určité poplatky pro klienty, kteří málo obchodují a přitom využívají služeb a informací nainstalovaného e-Brokera).

Odkazy:
On-line brokeři
Fio brokerská, s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).