Hlavní navigace

Nový americký ministr financí přeladil na “konzervativní” stru­nu

24. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Vystoupení nového ministra financí Spojených států Stevena Mnuchina ukazuje, že administrativa Donalda Trumpa v řadě bodů ustupuje od původních agresivních postojů.

Mnuchin přiznal, že zatím nehodlá Čínu označit za měnového manipulátora – krok, který by pravděpodobně předcházel zavedení výraznějších cel na dovoz čínského zboží (i když technicky vzato to nezbytná podmínka není). Ministerstvo financí ale podle Mnuchina bude postupovat tradičním způsobem a vyhodnotí Čínu spolu s ostatními ekonomikami až v pravidelné dubnové zprávě. Zdá se, že bývalý bankéř z Goldman Sachs Mnuchin si na rozdíl od Donalda Trumpa dobře uvědomuje, že Čína sice manipuluje se svojí měnou, v posledních letech ale prakticky výhradně na druhé straně. Jednoduše brání jejím výraznějším ztrátám způsobeným odlivem kapitálu z vnitřně předlužené ekonomiky. A taková manipulace se dá jen těžko označit jako nepřímá podpora čínského exportu.

Nový americký ministr financí také trochu tlumil sázky na rychlý příchod daňové reformy a fiskálního balíku – to před čtrnácti dny slíbil Donald Trump. Fiskální impulzy by v nejoptimističtějším scénáři podle našich odhadů mohly přinést americké ekonomice 1–2 procentní body k růstu v následujících dvou letech. Příliš agresivní plány ale mohou narazit na rozpočtově konzervativnější Kongres. Mnuchin včera také přiznal, že příprava daňové reformy (spolu s Kongresem) je velkou výzvou a finalizace se může posunout až do druhé poloviny tohoto roku. To je pro řadu býků na trzích pravděpodobně zklamání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).