Hlavní navigace

Noví členové bankovní rady nepředstavují riziko pro prodloužení závazku

11. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Novými členy bankovní rady ČNB se od 13. února stanou Oldřich Dědek a Marek Mora. Analytici očekávají, že s jejich jmenováním se měnová politika ČNB moc nezmění.

Novými členy bankovní rady ČNB se od 13. února stanou Oldřich Dědek a Marek Mora. Očekáváme, že s jejich jmenováním se měnová politika ČNB velmi nezmění. K ukončení závazku by však mohlo dojít spíše dříve než v současnosti indikovaná polovina roku 2017. Dnes zveřejněná spotřebitelská inflace za prosinec 2016 totiž dosáhla 2%. Navíc po konci „tvrdého závazku“ na počátku druhého čtvrtletí letošního roku už bude pět ze sedmi členů bankovní rady, jež u jeho zavedení nebylo, a podle jejich vyjádření rádi využijí příležitost se ho zbavit.

Mluvčí prezidenta Zemana dnes oznámil, že novými členy bankovní rady ČNB se stanou Oldřich Dědek a Marek Mora. Nahradí tak Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala, který už další mandát od prezidenta nezískal.

skoleni_15_4

Prezident Zeman už loni před prázdninami do bankovní rady jmenoval Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého a do funkce guvernéra pak posunul Jiřího Rusnoka. Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký jako guvernérovi bývalí spolupracovníci sdílejí podobné názory na trvání kurzového závazku. Všichni také zdůrazňují význam kurzového závazku k dosažení inflačního cíle. Očekáváme, že i dnes oznámení noví členové bankovní rady ČNB budou prosazovat současnou měnovou politiku centrální banky. Tedy na trvání „tvrdého“ kurzového závazku do konce prvního čtvrtletí letošního roku se nic nemění. Naše prognóza předpokládá, že k ukončení závazku dojde ve druhém čtvrtletí. Napovídá tomu dnes zveřejněná inflace, která dosáhla 2% cíle, což je nejvyšší hodnota od konce roku 2012. Na odstranění závazku tedy přichází vhodná doba. Naše prognóza ukazuje, že inflační výhled i do budoucna zůstává stabilní a už nová kompozice bankovní rady odstranění kurzového závazku nahrává. Noví členové by asi rádi normalizovali situaci měnové politiky zrušením devizového závazku.

Otázkou zůstává, jestli tento krok bude doprovozen negativními sazbami. Zatím pouze viceguvernér V. Tomšík a T. Nidetzký se vyjádřili jako zastánci záporných sazeb. Jejich zavedení by omezilo akumulaci devizových rezerv díky přílivu kapitálu spekulujícímu na posílení koruny po zrušení kurzového závazku. Názory nových členů bankovní rady O. Dědka ani M. Mory neposkytují žádný návod, jak by se zachovali při tomto hlasování. Ohledně této otázky tedy bude nutné počkat na jejich vyprofilování.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).