Hlavní navigace

Nízká nezaměstnanost a inflace potvrzují blížící se exit, ČNB musí silně intervenovat

9. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Začíná týden, ve kterém ČNB dostane další důležité dílky do skládačky ukazující na ukončení intervenčního režimu v tomto roce.

Začíná týden, ve kterém ČNB dostane další důležité dílky do skládačky ukazující na ukončení intervenčního režimu v tomto roce. Dnes by to je další dobrý výsledek z trhu práce – míra nezaměstnanosti sice kosmeticky vzroste na 5,2 %, ale i tak jde o nejnižší prosincovou hodnotu za posledních osm let a číslo velice blízké historickým minimům. Ještě důležitější bude výsledek prosincové inflace (na program v úterý), která pravděpodobně kvůli vyšším cenám pohonných hmot a potravin vyskočí meziročně do těsné blízkosti cíle ČNB – na 1,9 % (úrovně, kde se naposledy pohybovala před čtyřmi lety). A současně tak výrazně překoná poslední prognózu ČNB, která počítala s návratem inflace k cíli až v polovině roku 2017.

skoleni_15_5

Není tedy divu, že se trhy začínají bát o něco dřívějšího opuštění intervenčního režimu. Zvlášť když i od našich hlavních obchodních partnerů z eurozóny chodí v zásadě povzbudivá čísla. My nadále počítáme s ukončením intervencí ve třetím kvartále tohoto roku.Ve světle silnější inflace a dobrých zpráv z trhu práce ale nelze vyloučit ani dřívější exit – v druhém kvartále. Ukončení intervencí před vypršením tvrdého závazku ČNB (tj. již v prvním kvartále) nevěříme.

Trhy se začínají na blížící se konec intervencí také připravovat. V prvním týdnu nového roku se ČNB pravděpodobně s obranou intervenční hranice pěkně “zapotila”. Podle masivních přírůstků nové likvidity v českém finančním systému se dá usuzovat, že jen během prvního týdne na trhu skoupila přes tři miliardy euro. To může odrážet jak rostoucí apetit zahraničních hráčů po koruně, tak i vyšší chuť domácích hráčů po kurzovém zajištění. V důsledku masivních intervencí na trhu se opět výrazněji posunuly do záporu forwardové body a koruna forwardově slušně posílila. Čísla v tomto týdnu by měla stávající náladu na trzích jenom podpořit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).