Hlavní navigace

Nepříznivá revize HDP může mírně oslabit korunu

24. 8. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oslabení dolaru na světových trzích ho zlevnilo i proti koruně. I stabilita koruny proti euru by měla tento týden pokračovat. Obrázek silné domácí ekonomiky by mohla zakalit až revize HDP zveřejněná v pátek.

Zprávy a události

Americký indikátor PMI z průmyslu v srpnu poklesl na 52,9 bodu navzdory očekávané stagnaci na 53,8 bodu zaznamenaných v červenci.

Kompozitní index PMI za eurozónu v srpnu překvapivě vzrostl na 54,1 bodu z červencových 53,9 bodu (trh 53,7 bodu).

Důvěra spotřebitelů v německou ekonomiku se pro září snížila na 9,9 bodu, když trh očekával stagnaci na srpnových 10,1 bodu. Německý kompozitní indikátor PMI v srpnu vzrostl na 54,0 bodu, když trh očekával prakticky stagnaci na červencových 53,7 bodu. Obdobný francouzský index mírně poklesl z 51,5 bodu na 51,3 bodu.

Dolaru proti euru na tříměsíčním minimu

Závěr minulého týdne byl ve znamení globálního výprodeje komodit i akcií; tento trend pokračuje i dnes ráno. Překvapivé oslabení čínského renminbi z předcházejícího týdne se projevilo i v oslabení či devalvaci měn dalších rozvíjejících se zemí. Obavy o sílu poptávky v těchto zemích, odliv kapitálu a rizika pro vývoj na hlavních trzích se promítly i do propadu kurzu dolaru vůči euru. Pravděpodobnost zvýšení sazeb Fedu už v září se totiž podle tržních cen propadla z 50 % v minulém týdnu na pouhých 28 %. Dolar tak proti společné evropské měně od začátku minulého týdne až po dnešní ranní obchodování ztratil přes tři procenta, když se kurz dostal dokonce nad úroveň 1,14 USD/EUR.

Ekonomové SG nicméně nadále očekávají, že se Fed rozhodne zahájit proces utahování měnových podmínek už v příštím měsíci. Domácí podmínky v americké ekonomice jsou totiž nadále příznivé, což by měla potvrdit i čtvrteční zveřejnění revize HDP v Q2 15. SG předpokládá, že hospodářství USA vzrostlo v jarním čtvrtletí o 3,0 % q/q (anualizovaně) oproti původnímu odhadu 2,3 %.

Revize údajů o HDP se dočkáme v úterý i z Německa; zveřejněn bude i srpnový Ifo index důvěry podnikatelů v německou ekonomiku (kde SG i trh očekávají mírný pokles výhledu; současný nárůst nervozity by se do tohoto čísla ještě promítnout neměl). Evropské údaje budou mít ale na trhy spíše menší vliv. Důležitější bude až výsledek přehodnocení programu kvantitativního uvolňování ECB, které je na programu příští týden (3. září). Evropští centrální bankéři by totiž mohli program odkupu aktiv rozšířit a/nebo prodloužit.

Závěr srpna tak rozhodně neslibuje klidné prázdninové obchodování. Růst rizikové averze by měl přinést zvýšenou volatilitu, když budou trhy reagovat na nové údaje z USA (kvůli výhledu pro Fed) a vývoj v Asii (respektive obecně na rozvíjejících se trzích).

Nepříznivá revize HDP může mírně oslabit korunu

Silné ekonomické fundamenty potvrzené velmi slušným prvním odhadem růstu HDP v Q2 15 způsobily v uplynulém týdnu setrvání kurzu koruny vůči euru u hodnoty závazku ČNB. Česká měna se vůči euru pohybovala ve velmi úzkém pásmu pouhých dvou haléřů 27,02–27,04 CZK/EUR. Korunu nerozkolísalo ani zveřejnění červencového vývoje cen v průmyslu, které poklesly o 0,4 % m/m. Jejich meziroční propad se tak v souladu s naším očekáváním (ale více, než očekával trh) prohloubil na 3,0 %.

Zajímavější byl vývoj na kurzu koruny vůči dolaru. Oslabení americké měny na světových trzích zlevnilo dolar i proti koruně na jeho nejslabší hodnotu od poloviny ledna. V pátek se totiž dolar dostal na mezibankovním trhu pod 23,90 CZK/USD; další zisky si koruna připisuje dnes ráno.

Stabilita kurzu CZK/EUR by měla pokračovat i v tomto týdnu. Obrázek silné domácí ekonomiky by mohla zakalit až revize HDP zveřejněná v pátek. Rizikem je zhoršení růstu v Q2, který jsme my i zbytek trhu očekávali výrazně nižší než publikovaných +0,9 % q/q. I pokud ČSÚ svůj původní odhad příliš nezmění, tak bude zajímavý první pohled na strukturu ekonomiky v Q2 15.

dan_z_prijmu

Dočkáme se i srpnového konjukturálního průzkumu ČSÚ, kde nelze vyloučit mírný pokles důvěry podnikatelů i spotřebitelů v ekonomiku kvůli nárůstu vnějších rizik (Čína). Domácí hospodářské podmínky i dynamika zůstávají ale velmi slušné, a proto by měly jak reálnou ekonomiku, tak kurz koruny podporovat nadále.

Ostatní regionální měny (forint a zlotý) byly v minulém týdnu pod tlakem, což platí pro jejich pozice i během začátku dnešního obchodování. Důvodem je především posilování eura na světových trzích, především proti dolaru, a všeobecný růst rizikové averze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).