Hlavní navigace

Několik rad pro začínající investory

24. 10. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Máte volný kapitál, který budete potřebovat až za nějakou dobu, chcete jej zhodnotit, ale s investováním nemáte žádné zkušenosti? Nevadí, všechno v životě je jednou poprvé. Jaké možnosti se nabízejí a na co si dát pozor?

Před sametovou revolucí byla odpověď na otázku, zda spořit, či investovat, poměrně jednoduchá. Slova jako akcie, obligace nebo podílový fond byla pro běžného člověka zcela neznámá. Naprostá většina peněz, které lidé nestačili utratit, končila na spořitelních vkladních knížkách. Výběr byl pouze v délce výpovědní lhůty, od níž se odvíjelo i úročení. Dobrodružné a hravé povahy volily vkladní knížku výherní, která nebyla úročena, ale v pravidelném slosování byla možnost výhry až několika set % průměrného kreditního zůstatku vkladu. Vkladní knížky jsou koneckonců velmi oblíbené dodnes (viz tabulka).

Zásadní změna přišla s kuponovou privatizací. Z několika milionů lidí se přes noc stali investoři vlastnící akcie stovek podniků v hodnotě desítek miliard korun. Začalo fungovat stavební spoření, penzijní připojištění, desítky podílových fondů atd.

Investovat je nyní možné v Česku i zahraničí, kolektivně i individuálně, možností je spousta. Ze všech stran útočí reklama na různé finanční produkty a snaží se nás přesvědčit, abychom své peníze nechali vydělávat právě tím a tím způsobem, protože je ze všech nejlepší. Většina národa už má vlastní zkušenost s výnosy z investic, ale také s nesplněnými sliby a podvodnými převody majetku, tedy tunelováním.

Kde máme uloženo nejvíce peněz
Způsob spoření Výše úspor
Soukromé bankovní účty celkem 880 mld. Kč
Vkladní knížky 165 mld. Kč
Stavební spoření 160 mld. Kč
Podílové fondy 115 mld. Kč
Kapitálové životní pojištění 100 mld. Kč
Penzijní připojištění 70 mld. Kč

Poznámka: uváděné údaje jsou pouze orientační.

Rozdíl mezi spořením a investováním je ve stručnosti ten, že v případě spoření je cílem především zachovat hodnotu peněz odložených na horší časy, v případě investování jde o dosažení zisku.

Pro každou investici jsou určující zejména tři parametry: zisk, riziko a likvidita. U každé investice tvoří nerozlučnou trojici. Výše možného zisku bývá vyvážena rizikem neúspěchu, tedy nebezpečím nedosažení očekávaného výnosu nebo dokonce vzniku ztráty. Likvidita vyjadřuje časovou dostupnost investovaných finančních prostředků. Pokud hledáte zcela bezpečnou investici, díky níž rychle dosáhnete vysokého zisku, nehledejte, taková neexistuje!

Možnosti kam investovat jsou široké. Každý investor by si proto měl hned na začátku ujasnit několik věcí. Především je to postoj k riziku – zda a v jaké míře je pro dosažení zisku ochoten riskovat. Důležitý je rovněž investiční horizont – na jak dlouho chce investovat, resp. kdy bude chtít svou investici převést zpět na finanční hotovost. Dále je důležitý objem finančních prostředků, které chce investovat, a zda je ochoten a schopen se správě svých investic osobně věnovat. Odpověď na tyto otázky pomůže vymezit okruh investičních možností, o které by bylo dobře se blíže zajímat.

Příklady možností kam investovat
Investice Orientační roční výnos *) Míra rizika Investiční horizont Výhody
investiční diamanty zachování hodnoty nízká min. 5 let koncentrace majetku, dobrá přepravitelnost
penzijní připojištění 3 % střední min. 5 let max. 42 let státní podpora
kapitálové životní pojištění 3 % nízká kombinace pojištění a spoření, daňové zvýhodnění
stavební spoření 10 % nízká min. 5 let státní podpora, pojištění vkladů
zajištěné podílové fondy 5 % nízká min. 5 let minimalizace rizika ztráty investice
fondy peněžního trhu 3 % nízká min. 6 měsíců lepší výnos než u term. vkladů, daňové zvýhodnění
dluhopisové fondy 4 % nízká až střední min. 2 roky nižší riziko
smíšené fondy 6 % střední min. 2 roky rozložení rizika
akciové fondy 10 % střední až vysoká min. 5 let vyšší výnos
obligace 3 % nízká až střední min. nižší riziko
hypoteční zástavní listy 3 % nízká min. nižší riziko, vhodné i pro menší investory
akcie – dlouhodobá investice jednotky až desítky % vysoká min. 5 let možnost vyššího zisku
akcie – spekulativní investice až stovky % velmi vysoká několik dní možnost rychlého zisku
kasino až 3 500 % extrémně vysoká několik minut vzrušení ze hry

*) uváděné údaje jsou pouze orientační a u konkrétních produktů se mohou dosti lišit!

Uvedená základní kritéria pro rozhodování se o druhu investice nelze posuzovat odděleně, protože spolu úzce souvisejí. Zároveň však mohou být pro výběr investice určující i jiné důvody. Jinak se bude rozhodovat mladý člověk, jehož prioritou za několik let bude vyřešení bydlení, jinak člověk ve středním věku, který se chce hlavně zabezpečit na důchod a svou investici postupně převádět do spotřeby.

Rozhodnutí o investicích by mělo vycházet rovněž ze zhodnocení současných a budoucích potřeb a priorit investora. Vzniknout by tak měl jeho osobní investiční plán.

Aby byla informace k investičnímu plánu úplná, je třeba dodat, že by v něm neměla být opomenuta možnost zahrnutí úvěrů a půjček. Za určitých okolností může být kombinace spořících, investičních a úvěrových produktů výhodná. Příkladem může být kombinace hypotéky a stavebního spoření nebo kapitálového životního pojištění.

dan_z_prijmu

Snad vám v této souvislosti přijde vhod několik následujících pravidel a doporučení:

  1. Neexistuje zcela bezpečný způsob uložení peněz. Každá investice je spojena s větším či menším rizikem. Zkrachovat může akciová společnost, podílový i penzijní fond, banka a konec konců i stát. Poklesu hodnoty se nemusí vyhnout žádná komodita – zlatem počínaje a starožitnostmi kon­če.
  2. Míra zisku je vždy vyvážena mírou rizika – bezpečnější investice nebývají příliš ziskové a naopak. Chcete-li získat vyšší výnos, musíte být ochotni podstoupit vyšší riziko ztráty, jiná možnost není. Pokud vám někdo nabízí investici s rychlým ziskem bez rizika, buď neví, o čem hovoří, nebo je to podvodník.
  3. Faktor času je velmi důležitý. Pro krátkodobé investice mohou být využity jiné investiční nástroje než pro dlouhodobé. Čím delší je váš investiční horizont, tím širší jsou investiční možnosti a lze lépe eliminovat některá rizika. Pokud nemůžete vyloučit, že své peníze budete nenadále a rychle potřebovat, raději neinvestujte!
  4. Nevyplatí se sázet jen na jednoho koně. Každý investor by měl diverzifikovat rizika. To znamená, že by měl rozdělit částku, kterou hodlá investovat a zvolit různé investiční možnosti. Na druhou stranu se nevyplatí své investice příliš rozmělnit – mj. kvůli zachování schopnosti sledovat vývoj situace a reagovat na ni.
  5. Neinvestujte do něčeho, čemu nerozumíte. Nemáte-li přesnou představu o tom, kdo a jak bude s vašimi penězi nakládat, nesvěřujte mu je. Nenechte se zlákat reklamou nebo přesvědčit prodejcem a ponechte si čas na vyhledání všech dostupných informací, porovnání možností a zvážení rizik. Používejte zdravý selský rozum.
  6. Zajímejte se i o „detaily“. Důležité informace nemusí být vždy napsány jen velkým písmem. Většina na první pohled skvělých nabídek má svá úskalí. Snažte se zjistit kde a jaká. Drobná informace v obchodních podmínkách může zcela změnit váš názor na výhodnost nabízeného produktu.
  7. Nedejte jen na dobré rady. Poradit se s odborníkem se vyplatí. Osoba, která vám radí, ale nemusí být nestranná, zejména pokud se jedná o prodejce, jehož cílem je hlavně získat provizi. Ne každý člověk, který se vám pokouší radit, musí také mít dostatečné odborné znalosti a zkušenosti.
  8. Nedělejte unáhlená rozhodnutí. Investovat je třeba s chladnou hlavou. Nenechte se strhnout emocemi, nepodléhejte panice. Je to velmi těžké, ale necháte-li se k např. při nákupu či prodeji akcií strhnout davem, patrně proděláte.
  9. Vysoké výnosy v minulosti nejsou zárukou stejných výnosů v budoucnosti. Neposuzujte investiční příležitost jen podle minulosti, pro vás je důležitá budoucnost. Když se informujete o minulých výnosech, zajímejte se vždy o delší časové období a porovnávejte je s vaším investičním horizontem.
  10. Všude se najdou podvodníci. Neočekávejte vždy jen čestné, poctivé a kompetentní jednání, zachovejte si opatrnost a zdravou nedůvěru. Nenechte se zlákat výhodnými nabídkami za podezřelých podmínek. Dávejte pozor, komu svěřujete své osobní údaje!
pršala
Dnes máte poslední možnost konzultovat své investiční záměry v naší Poradně Podílových fondůIng. Pavlem Pršalou, CSc., předsedou představenstva a ředitelem Investiční kapitálové společnosti KB, která je jednou z největších v ČR. IKS KB spravuje osm otevřených podílových fondů a portfolio Penzijního fondu KB.

Závěrem mi nezbývá než uvést, že téma investic je natolik široké, že vyčerpat je jedním článkem a na nic nezapomenout asi nelze. Pokud čtete tento článek, pohybujete se na Internetu. Vysvětlovat vám, že právě tady lze o investování najít spoustu užitečných informací, by bylo nošením dříví do lesa. Určitě vám mohou pomoci i různí finanční poradci, zde však doporučuji určitou obezřetnost. Je lepší, pokud jste před diskusí o kterémkoliv tématu alespoň částečně v obraze – mj. proto, abyste pokládali ty správné otázky. Zkuste se tedy nejprve porozhlédnout po stránkách věnovaných financím, investicím, obchodům s cennými papíry atd. Všude najdete informace o jednotlivých investičních nástrojích a produktech, různá srovnání a doporučení. Pamatujte, že štěstí přeje připraveným!

Investujete, nebo spoříte?

  • Investuji.
    17 %
  • Spořím.
    26 %
  • Investuji i spořím.
    49 %
  • Nevím.
    2 %
  • Jsem zadlužený/zadlužená.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).