Hlavní navigace

Buďte sami sebou, vzkazuje výherce vozu Porsche

20. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Investiční soutěž o vůz Porsche skončila a ceny si našly své vítěze. První statistiky ukazovaly nečekaný zájem soutěžících a závěrečný slavnostní večer byl ve znamení rozdávaných cen těm nejlepším. Náš exkluzivní rozhovor s výhercem soutěže potvrzuje, že investovat se bát nemusíme a je i pro „normální lidi“.
Finanční server Měšec.cz je mediálním partnerem investiční soutěže X-Trade Brokers Cup.

Poslední listopadový den oficálně skončila investiční soutěž se společností X- Trade Brokers o vůz značky Porsche. Vítězem soutěže se stal pan Jiří, původem z Vápenné na Jesenicku a nyní působící v Praze, který zhodnotil svůj počáteční vklad ve výši 200 000 CZK v sedmi týdnech o 3 639,73 %. Pro představu, jedná se o částku 7,5 milionů korun.

Stejná šance pro všechny

Pan Jiří není profesionálním investorem, ale měl zkušenosti v jiných investičních soutěžích. V průběhu soutěže uzavřel celkově 235 transakcí, z čeho více než 70 % tvořily tzv. dlouhé pozice, to znamená nákup jednotlivých instrumentů. Nejúspěšnější obchody uzavřel v průběhu druhého a třetího týdne. V tomto období zhodnotil svůj majetek o více než 700 % a podle jeho slov si pak už svoji pozici jen hlídal. Nejméně úspěšný byl v šestém týdnu, kdy jeho obchodování vykázalo nepatrnou ztrátu.

Za 4 hodiny denně milionářem

Panu Jiřímu k vozu Porsche nejvíce dopomohly obchody s měnovými finančními instrumenty. Nejvíce vydělal na měnových párech GPB/JPY, GPB/AUD a EUR/AUD. Je zajímavé, že pan Jiří obchodoval jen na měnových párech a nepokusil se o otevření ani jednoho obchodu na komoditách, burzovních indexech nebo akciích, kde lze očekávat vysoké zisky. Překvapením je rovněž čas, který strávil obchodováním. Představa makléře, který celý den do nočních hodin vysedává u počítače se rozplynula. Průměrný čas otevírání jeho investičních pozic byl ve 14:36 a uzavírání v 19:40 hodin.

Ani ostatní soutěžící nepřišli zkrátka. Sedm dalších nejlepších dostalo notebooky značky Acer. Ve čtvrtek 13. prosince 2007 se poté v prostorách restaurace SOHO+ konal slavnostní galavečer během, kterého byly vyhlášeny oficiální výsledky soutěže a zároveň proběhlo slavnostní předání cen vyhercům. Galavečeru se zúčastnilo 150 nejúspěšnějších účastníků soutěže, dále zástupci mediálních partnerů a novináři.

Exkluzivní rozhovor s výhercem soutěže X-Trade Brokers Cup

Soutěžil jste v investiční soutěži poprvé, anebo již máte zkušenosti s podobnými soutěžemi?

Ano, zkoušel jsem v letošním roce akciovou investiční hru od RM Systému. Umístil jsem se do první tisícovky, tuším z 13 000 hráčů.

Takže nějaké zkušenosti už máte za sebou. Investujete běžně i ve svém životě?

To je složitější, v reálném životě buď nebyl kapitál, nebo čas, anebo naopak.

Mnoho lidí si myslí, že k investování potřebuje odborné vzdělání. Jste ekonom?

Ale kdepak, mám pouze střední odborné vzdělání strojírenského směru, ve kterém současně pracuji v odvětví kogeneračních jednotek.

Ale peníze vás baví, ne?

Oblast financí mě opravdu baví, navíc jsem pět let podnikal ve více odvětvích. Peníze však vnímám ve zcela normálním měřítku s ohledem na své přirozené potřeby a situace, ve kterých se pohybuji. Nerad dělám něco na půl. Raději si vyberu jednu aktivitu, které se věnuji na sto procent.

Co vás motivovalo k soutěži o Porsche?

Možná to zní překvapivě, ale šlo mi především o zkušenost. Na výhru jsem v žádném případě nepomýšlel.

Zkušenost jste určitě získal výbornou. Podle čeho jste volil své investiční portfolio?

V prvních dnech jsem asi jako každý tápal a zkoušel obchodovat s více instrumenty, ale po pár dnech jsem se rozhodl věnovat pouze jednomu. Ten jsem důkladně sledoval a pokyny jsem dával především pro dlouhé pozice. Zvolil jsem si hodně nestabilní kombinaci, ovšem připadalo mi, že za krátkou dobu by se na ní dalo docela dobře vytěžit. A jak je vidět, tato strategie opravdu vyšla.

Na předních místech soutěže se umístila i vaše přítelkyně. Napovídal jste jí?

Ani ne, dařilo se jí, hrála sama s mou občasnou pomocí.

Pozice, investování, to zní spíše jako zaklínadla. Co by měl podle vás zájemce o investování mít či vědět, aby se do něj mohl pustit?

Ať je především sám sebou. A vystačí si úplně se základními znalostmi a přehledem o možnostech investování.

V soutěži přece jen o nic zásadního nejde. Posune Vás tento úspěch k reálnému investování? Vrhnete se na to?

Ano, opravdu se chystám se na jaře roku 2008 zkusit štěstí v reálu. Uvidíme!

Přejeme Vám hodně štěstí!


Za Měšec.cz se ptal Dalibor Z. Chvátal

Obrazová galerie

Zahalené tajemství

Porsche s XTB - tajemství

Výherní Porsche zepředu

Porsche s XTB zepředu

Výherní Porsche zezadu

Porsche s XTB zezadu

Výherce Jiří z Jeseníku

skoleni_15_4

Porsche s XTB s výhercem Jiřím

Jak se to jenom otevírá?

Porsche s XTB - jak se to otevírá?

A teď už jen nastartovat

Porsche s XTB - a jen nastartovat

Zúčastnili jste se této investiční soutěže?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).