Hlavní navigace

Nálada v ekonomice se nemění

24. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dubnová čísla statistického úřadu potvrdila solidně vysokou důvěru panující v české ekonomice. Pozitivní nálada roste především ve stavebnictví, které se po letech vrací díky novým zakázkám do konjunktury.

V průmyslu se situace oproti předchozímu měsíci příliš nezměnila. Stále je vidět velmi slušnou zásobu zakázek, pozitivní očekávání pro další měsíce a vysoké využívání stávajících kapacit. V nejlepších letech dokázaly firmy tyto kapacity využívat až na 90 %, aktuálních 85,1 % tak naznačuje, že některé průmyslové obory se ještě nedokázaly vrátit na úroveň před recesí, zatímco jiné už zvládly vybudovat kapacity nové. Mezi ty stále utlumené patří především těžební průmysl.
 

Potěšující na dnešních číslech je vysoká ochota firem investovat do rozšiřování a obnovy výrobních zařízení. Nepochybně se zde jedná o expandující automobilový průmysl, který díky svým excelentním výsledkům v posledních letech vidí prostor pro další zvyšování tržního podílu na evropském trhu.
 

Kromě stavebnictví se nálada zlepšuje i v obchodě. Zrcadlí se zde rostoucí poptávka spotřebitelů finančně posilněná rostoucí zaměstnaností, zvyšujícími se příjmy a nepochybně i takřka nulovou inflací. Vzpruha v podobě levnějších pohonných hmot nepochybně rovněž sehrává svoji pozitivní roli.
 

dan_z_prijmu

Důvěra spotřebitelů sice v posledním měsíci poklesla, i tak je však velmi vysoká. Zvýšily se určité obavy z možného zhoršení ekonomické situace v horizontu jednoho roku, ale jde spíše o obezřetnost než o reakci na nějakou skutečnou hrozbu na obzoru.
 

Celkově hodnotíme čísla o náladě v ekonomice za velmi pozitivní. Naznačují vysoký apetit k utrácení i k investicím. Nálada tak nepředstavuje bariéru, která by znamenala hrozbu pro letošní ekonomický růst. Stále platí, že o naší konjunktuře se rozhoduje především v zahraničí a tam se výhledy zatím přepisují směrem nahoru. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).