Hlavní navigace

Na průlom v další pomoci Řecku si budeme ještě muset počkat

20. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Dnešní setkání euroskupiny (ministři financí eurozóny) je jednou z posledních šancí, jak “přiklepnout” Řecku další dávku pomoci ještě před nizozemskými volbami (15. března).

Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se právě dnes měly “prolomit ledy”.

dan_z_prijmu

Neshoda mezi věřiteli přetrvává a Mezinárodní měnový fond se nechce na pomoci podílet, pokud nebude program postaven na realističtějších cílech (pro řecký primární deficit) a tím pádem i pokud nebude jeho součástí výraznější osekání řeckého dluhu. Bez zaručené účasti MMF zase bude chtít dnes těžko kývnout na uvolnění peněz Berlín. Ten (a není sám) nevěří, že Evropská komise bude sama dostatečně přísná při kontrole řeckých účtů. Do velkých červencových splátek Řecka je sice ještě dost času, ale dohoda může být uprostřed volebního maratonu daleko složitější. Nizozemí je podobně jako Německo odpůrcem jakéhokoliv výraznějšího odpouštění řeckého dluhu a je rovněž skeptické vůči pokračování programu bez MMF.Po nizozemských volbách uprostřed března přitom přijdou relativně brzo také francouzské prezidentské volby (23.4. / 7.5.). Jejich velkým tématem bude návrh Marine Le Penové opustit euro…, něco, o čem čím dál častěji mluví i řečtí politikové. I proto si bude přát většina stávajících evropských politiků dohodu s Řeckem co nejdříve. I když dnes na setkání ministrů financí těžko dojde k pokroku, k řešení bychom se mohli přiblížit ve středu po setkání šéfky MMF Christine Lagardové s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Mezitím uvidíme, zda se rostoucí politické napětí v eurozóně nepodepsalo na do dnešní chvíle optimistických vyhlídkách podnikového sektoru – budou zveřejněny první odhady podnikatelských nálad za únor (PMI). My počítáme zatím pouze s kosmetickým poklesem, který by měl dál ukazovat na dobrý start do roku 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).