Hlavní navigace

Na poklesech v krizi lze vydělat

3. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zatím stále žádný signál změn, jen málo přes 60 milionů korun, za to by jeden ani jachtu nepořídil. Copak lidé asi s těmi svými penězi dělají? Dovolená něco stojí, pochopitelně, ale teprve uvidíme, zda se v depech ladí motory (tedy u nás slamníky), aby miliardy vyrazily na závodní dráhu už se Schumacherem nebo na podzim. Sezóna ještě nekončí a body se budou počítat ještě dlouho.

Dluhopisy bez bank a zprostředkovatelů

Přesto se fondy zřejmě dostaly z očistce prvního pololetí a po miliardě v červnu inkasovaly další miliardičku v červenci. A jak to po krizi bývá, opět začínají dominovat fondy peněžního trhu. Po miliardových odlivech se dostávají zpět do hledáčku střádalů, což dokumentuje dokonce i bankovní statistika, která už za červen ukazuje mírný pokles vkladů v bankách. takže červenec s 200 miliony prodejů ilustruje vlastně zlom. Odkupy sice stále ještě občas tíží KBC Multi Cash, ale i ty jsou stále nižší a ČSOB si navíc větší volné peníze „stáhla“ svým peněžákem Privat Banking. Také se do kladného normálu prodejů postupně rozjíždí i ISČS Sporoinvest.

Po určitém období uklidnění nicméně zase nejistota ovládla dluhopisové fondy, když jim týden opět ubral 75 milionů korun. Přitom dále probíhá zotavování jejich výkonu, když jen za týden přidaly kolem procenta. Jan na okraj k dluhopisům: náš lord Eduard, strážce eráru, si nechal posvětit od ÚOHS, že se občanům mohou státní bondy prodávat přímo – bez bank či zprostředkovatelů. Ale že by se naši investoři chystali slamníky pro tuto příležitost, je silně nepravděpodobné.

skoleni_15_4

Akcie jedou rally, fondy zatím v depu

Akciovou rally sice odstartovali v Americe (tam indexy za červenec nedaly ani 10 %), ale štafety se pak chopily i evropské trhy a vítězství etapy nakonec patří českým barvám. Téměř 9 % za týden završilo bezmála 19% růst za červenec. Skok do letošních maxim vylepšil i další čísla: 38 % za půlrok a neuvěřitelných 70 % od minima 10. února. Ano, na roce ještě stále 28 % minus, a 45 % chybí k historickému maximu, ale kdo nezaváhal, může bouchat šampaňské.

Podílové fondy ve 31. týdnu
Podílové fondy V mil. Kč
peněžního trhu  –3
dluhopisové  –75
smíšené  –24
akciové 61
zajištěné 103
celkem 62

A jsou ještě i lepší výkony: ISČS Sporotrend za půl roku vynesl 102,5 % – už chápete, o čem je výnos na akciových trzích? I když na roce stále ještě 16,5 % tratí, pravidelným investováním „dopujeme“ právě ty delší poklesy. Je to paradox, ale pravidelný investor se může vyloženě těšit z poklesů i krizí, protože na nich nejvíc vydělá (kupuje tam levně).

Podílové fondy ve 31. týdnu

Podílové fondy ve 31. týdnu

Kde "kupujete" podílové fondy?

  • V bance.
    33 %
  • U finančního poradce.
    6 %
  • Na poště.
    1 %
  • Jinde.
    3 %
  • Nikde.
    56 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).