Hlavní navigace

Maďaři otevřeli měnové kohouty na maximum

23. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Maďarská centrální banka se v posledním roce vymykala nudnému středoevropskému obrázku.

V Polsku se naposledy hýbalo se sazbami na jaře 2013 a v Česku poklidné měnově-politické rozjímání narušily naposledy intervence ke konci uplynulého roku. Jen v Maďarsku šly sazby dál dolů (i když po malých krůčkách) i v průběhu roku 2014. A s tím je po včerejším zasedání konec. Maďarská centrální banka ukončila cyklus snižování sazeb na 2,10 %. Forint v reakci zpevnil, přestože včerejší pokles sazeb o 20 bps byl nakonec vyšší, než trhy čekaly.

dan_z_prijmu

Guvernér Gyorgy Matolcsy naznačil, že Maďarsko čeká v tuto chvíli dlouhé období stabilních sazeb. Podle guvernéra by sazby mohly zůstat beze změny až do konce roku 2015. S tím se dá na první v zásadě souhlasit. Ekonomika sice na začátku roku rostla velice rychle (o 3,5 %) a v druhém kvartále pravděpodobně ještě zrychlila,na druhou stranu inflace zůstává přikována poblíž nuly a nahoru půjde podobně jako v Česku jen velice pomalu. Návrat k inflačnímu cíli (3 %) tak do konce roku 2015 a možná i v delším horizontu  není příliš pravděpodobný. A inflační cíl je pro holubice v maďarské centrální bance klíčový.

Co tedy může nakonec přesvědčit holubice k rychlejšímu utahování měnových šroubů? Slabý forint. Pokud by se maďarská měna s rekordně nízkými sazbami dostala z nějakého důvodu pod tlak, sazby by šly pravděpodobně vzhůru rychleji. Velkou zkouškou může být nakonec podobně jako pro většinu dalších rozvíjejících se trhů první růst sazeb v USA (pravděpodobně v 2Q 2015). Uvidíme, zda vydrží Budapešť držet peníze na super-levných úrovních, i když Fed začne zdražovat dolar.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).