Hlavní navigace

Lízal připouští negativní sazby v čase exitu

18. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kurz koruny se ani dnes neodchýlil od hranice kurzového závazku a její kurz proti euru se pohybuje velmi blízko úrovně 27,02 CZK/EUR.

Polský zlotý a maďarský forint dnes oslabovaly. V Polsku se znovu vynořily obavy z překlápění hypoték denominovaných v cizí měně. Oslabující trend nezmírnila ani dobrá čísla z trhu práce. Maďarský forint zase ztrácí, když ochabuje naděje, že by agentura Fitch na konci týdne zlepšila maďarský rating do investičního pásma.

Agentura Bloomberg dnes zveřejnila úryvky z pondělního rozhovoru se členem bankovní rady Lízalem. Ten opět nevyloučil použití negativních sazeb v průběhu rušení kurzového závazku. Negativní sazby by mohly celý proces učinit hladší. Zavedení záporných sazeb by mělo být pouze krátkodobé, aby minimalizovalo dopad na finanční sektor. Nicméně v současné době považuje L. Lízal nastavení měnové politiky jako adekvátní a pro tuto chvíli potřebu zavádět negativní sazby nevidí. Vše, co L. Lízal řekl, odpovídá našemu výhledu pro měnovou politiku. My se navíc domníváme, že by ČNB v případě zavedení záporných sazeb ještě umožnila bankám ukládat část své přebytečné likvidity do facility s kladným úrokem.

dan_z_prijmu

Zítra nás čeká další várka dat z Polska. Průmyslovou výrobu podporuje rostoucí produkce aut. Auta budou hrát roli i ve statistice maloobchodních tržeb. V Polsku v dubnu výrazně vzrostl počet nových registrací aut, což by se mělo projevit i v rostoucích maloobchodních prodejích. Produkční ceny za duben by měly meziměsíčně zůstat beze změny, což by mělo snížit jejich pokles v meziročním vyjádření z –1,7 % v březnu na –1,3 % v dubnu.

Česká výnosová křivka dnes zůstala víceméně beze změny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).