Hlavní navigace

Levná ropa sráží ceny v průmyslu

16. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

I v listopadu pokračoval trend snižování cen průmyslových výrobců v důsledku zlevňování ropy na světových trzích.

I v listopadu pokračoval trend snižování cen průmyslových výrobců v důsledku zlevňování ropy na světových trzích. ČR jako čistý dovozce ropy „inkasuje“ pozitivní nákladový šok, který nejen znamená nižší ceny pro domácí výrobce a spotřebitele, ale už v příštím roce ušetří několik desítek miliard korun za levnější dovoz ropy a ropných produktů ze zahraničí. 

Po lednovém zlevnění energií průmysl dostává další nákladovou vzpruhu v podobě levnějších pohonných hmot. Z levnějšího benzínu a zejména nafty bude těžit i doprava, stavebnictví a zemědělství, jako největší spotřebitelé pohonných hmot.

Je velmi pravděpodobné, že z výroby inflace hned tak nevzejde. ČR se tak bude i nadále díky pozitivnímu nákladovému šoku potýkat s velmi nízkou inflací a to navzdory ekonomickému růstu a příznivému výhledu domácí poptávky. 

dan_z_prijmu

Ceny v průmyslu v listopadu meziměsíčně poklesly o 0,6 %, meziročně jsou nižší o 1,6 %. Oproti loňskému roku se snížily ceny i v energetice, těžebním a potravinářském průmyslu. Naproti tomu vyšší jsou ceny především v automobilovém průmyslu. 

Ceny klesají i v zemědělství (-0,6 % m/m, –6,1 % y/y). Může se tak zmírnit tlak i na ceny potravin pro spotřebitele, které pět let téměř soustavně rostly.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).