Hlavní navigace

Lesk a bída akciových fondů

9. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Některé akciové fondy zaznamenaly v poslední době závažné ztráty. Pokles akciových trhů je pozorovatelný pouhým okem již řadu měsíců. Přestanou konečně lidé, kteří fondům peníze svěřují, věřit ve vysoké výnosy s minimem rizika?

Chce-li si drobný střadatel výhodně ukládat své úspory, nabízí se mu několik možností. Již notoricky jsou známy termínované vklady, které přinášejí tradičně vyšší zhodnocení než běžné účty. Je zajímavé, že u mnoha Čechů představují dva výše zmíněné produkty vyčerpávající výčet.

Velmi snadno ale může nastat situace, kdy přijde úrokový výnos termínovaného vkladu klientovi příliš malý. V takové situaci existuje velké množství ostatních finančních produktů, jejichž vlastnosti se od depozit značně liší.

Abstrahujme nyní od tradičně „výhodných“ produktů, jejichž výhodnost je dána nejrůznějšími státními příspěvky, popř. možností odpočítat nějakou tu korunu z daňového základu.

O přízeň občana s volnými peněžními prostředky soupeří množství investičních fondů. Tyto mají své zastánce i kritiky. Výhodou investičních fondů bývá vyšší dosahovaný výnos, nevýhodou zase nepopiratelné riziko, že hodnota vložených prostředků může v průběhu času i klesat (popř. že klient může o své prostředky přijít).

Zaměřme se pouze na základní dva typy fondů – dluhopisové a akciové. Akciové fondy dosahují průměrně zdaleka nejvyšších zisků, platí zde ale „něco za něco“, a tím „něco“ je poměrně vysoká míra rizika. Do akciových fondů má smysl, kvůli tradičně výrazné volatilitě akciových portfolií, investovat dlouhodobě.

To, že průměrné výnosy z akciových fondů jsou vysoké, ještě neznamená, že tomu tak musí být u každého fondu. Dokonale diverzifikovaná portfolia mohou dosahovat zhruba takového růstu, jaký má příslušný tržní index. Investuje-li fond pouze do určitých typů akcií (např. dřevozpracujících závodů, telekomunikací apod.), výnos může být výrazně vyšší, ztráta ovšem také.

Dluhopisové fondy přinesou zpravidla o něco nižší výnos, ten je ale jistější, než je tomu v případě akciových fondů. Zde je velmi dobře vidět vliv výnosové křivky, na které jsou dluhopisové fondy nalevo od fondů akciových. Pro srovnání: běžná depozita jsou s téměř nulovým rizikem a také minimálním výnosem na levém okraji křivky.

Jelikož je hodnota akcií (a tudíž i prostředků vložených do akciových fondů) závislá na mnoha faktorech, je takřka nemožné jejich vývoj předpovídat. Na jejich cenu mají vliv tržní očekávání, výše dividendy apod. Cena dluhopisů se mění podstatně méně, a to zejména v důsledku změn tržních úrokových sazeb.

Existuje řada lidí, která by na akciové fondy přísahala. Tito lidé vkládají do akciových fondů své úspory a těší se nadprůměrným výnosům. Mnozí z těchto lidí ale v poslední době pohlédli do tváře děsivé realitě.

Nejvyšší znehodnocení prostředků vložených do akciových fondů od počátku roku(v %)
OPF Akro Eurotech  –60,1
ČSOB Evropský akciový  –42,5
PF ČSOB Světový akciový  –40,6

Zdroj: LN

Některé akciové fondy se v poslední době dotkly dna. Ti, co měli smůlu, tak přišli za jediný rok o šedesát procent svých úspor. Mnozí s těch, kteří se nechali zlákat nadějnými výnosy, si nyní rvou vlasy.

dan_z_prijmu

Staré moudro říká, že jednou jsi dole, jednou nahoře. Nejinak je tomu v případě akciových fondů. Je klidně možné, že to, co někteří střadatelé prodělali za poslední rok, to mohou v příštích letech zase zpět vydělat. Nebo taky ne.

Investování prostřednictvím akciových fondů je především dlouhodobé. Může být plné neočekávaných změn. Před tím, než se k němu ale někdo odhodlá, by si měl být vědom všech rizik s ním spojených.

Věříte akciovým fondům?

  • Ano, bezmezně.
    16 %
  • Ano, jsou vhodným doplňkem.
    34 %
  • Ne, nevyznám se v nich.
    19 %
  • Ne, po tom, jak klesají.
    19 %
  • Nevím, nepřemýšlel/a jsem o tom.
    11 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).