Hlavní navigace

Latinská Amerika pohledem drobného investora

10. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Hledáte investici, která pokryje růst cen komodit v budoucnu, je podporována sílící domácí poptávkou, přináší výnos doprovázený zvýšenou kolísavostí a je vhodná pro pravidelné investování? Bienvenido a América Latina!

Ano, Latinská Amerika splňuje požadavky drobného investora na dlouhodobý výnosový potenciál a přitom je dobře dostupná každému, kdo je ochoten a připraven pro splnění svých budoucích finančních cílů měsíčně investovat třeba pouze tisícovku měsíčně. A akcie jsou tam nyní levnější než v jiných oblastech tzv. emerging markets. Podobné téma: Bohatství není jen pro vyvolené. Jak nejlépe zhodnotit své peníze? 

Faktory růstu

Region se vyznačuje některými společnými faktory, které podporují jeho růst:

  • Komodity zůstávají nadále důležitou součástí vývozu Latinské Ameriky. Jižní Amerika je bohatá na kovy. V Brazílii sídlí druhá největší hutní společnost světa a Brazílie je největším producentem železné rudy a niklu.
  • Stálý příliv zahraničních investic (přímé zahraniční investice (FDI)).
  • V zemích Latinské Ameriky roste silným tempem domácí. Tím, že se zvyšuje podíl populace v regionu a expanduje střední třída, profitují z toho domácí sektory. Jedná se o podobný případ jako v jiných částech rozvíjejícího světa jako je Čína a Indie. Vývoz je diverzifikován a nesměřuje pouze do USA a Evropy. Těží tak z dřívějšího zotavování některých asijských rozvíjejících se zemí.
  • Hospodářství Latinské Ameriky čelí mnoha výzvám, stejně jako ostatní rozvíjející se země, např. zlepšení řízení společností a vlád jednotlivých zemí za účelem udržení růstu a zvýšení přílivu zahraničních investic.

Diverzifikace

Každá země v rámci Latinské Ameriky má různé tahouny své ekonomiky. Ve Venezuele jsou to ropa a zemní plyn, v Peru sektor služeb, v Chile měď (téměř jedna třetina světové nabídky), zemědělství v Mexiku a v Argentině tzv. „měkké komodity“ (tj. zemědělské suroviny).

Nejsilnější pozici v regionu zaujímá Brazílie, která je devátou největší ekonomikou světa. Podobně jako v Indii, avšak s menším počtem obyvatelstva, můžeme vývoj hospodářství v Brazílii označit za organický růst. Brazílie je obrovským průmyslovým trhem se silnou průmyslovou výrobou. Bohatství na měkké komodity – cukr, kukuřice, sója, pšenice – podporují ekonomiku z důvodů rostoucí celosvětové poptávky. Růst vývozů vedl k vysokému přebytku obchodu a utažená vládní rozpočtová politika vedla k přebytku státního rozpočtu a snížení dluhu veřejných financí. Brazílie zažívá expanzi střední třídy, což vlastně znamená reinvestici kapitálu zpět do země díky masivnímu sektoru služeb, ale i akciovému trhu. Podobné téma: Investování je pro každého. Zařaďte se i vy do VIP

Jak investovat do Latinské Ameriky

Pokrýt region můžeme nejlépe pomocí indexových akcií (ETF), investičních certifikátů nebo podílových fondů. A to jak na jednotlivé země (především Brazílii a Mexiko), tak na celý světadíl. Z pohledu pravidelných investic lze doporučit investovat především do podílových fondů registrovaných na českém trhu. Nabídka je široká, můžete zkusit investovat do téměř desítky produktů, a jak ukazuje grafické srovnání výkonnosti jednotlivých vybraných fondů v posledních třech letech, nemusíte se bát, že se významně spletete.


možné investice v Latinské Americe

Zdroj: www.iFondy.cz


Máte peníze ve fondech?

Brazílie vládne portfoliím, následuje Mexiko a Chile

Fondy na Latinskou Ameriku poměřující se s indexem MSCI EM Latin America 10/40 mají v portfoliu zhruba ze 60 – 70 % brazilské akcie, kolem pětiny portfolia bývá investováno v Mexiku a podíl do pěti procent bývá vyplněn chilskými cennými papíry. I tak obrovská země jako je Argentina tvoří často pouze zlomek portfolia.

HSBC GIF Latin America Freestyle

Fond je koncipován jako freestyle. Vybírá do portfolia země a sektory s nejatraktiv­nějšími vyhlídkami bez ohledu na složení srovnávacího indexu. Je řízen na základě strategie absolutního výnosu. Ke konci července byla v portfoliu fondu zastoupena Brazílie pouze 61 %, Mexiko pak 20 % a naproti tomu poměrně vysoký podíl měly peruánské (6,14 %) a kolumbijské (5,53 %) akcie. Zajímavostí fondu je skutečnost, že je spravován dvěma manažery, z nichž José Cuervo sídlí v Londýně a Natalia Kerkisová v Sao Paulu. Díky této struktuře těží investoři z kombinace lokální přítomnosti a globálních znalostí.

Templeton Latin America

I investiční guru emerging markets Mark Mobius si uvědomuje potenciál latinskoamerických trhů, což nejlépe dokumentuje aktuálně top pozice brazilských akcií v jeho fondu tohoto zaměření (přes 16 procent) na úkor Číny, Indie nebo Ruska. Mark je správcem fondu Templeton Latin America, může se samozřejmě opřít i o lokální tým, protože sám „sídlí“ v Singapuru. Ve fondu je Brazílie aktuálně zastoupena 64 %, Mexiko 20 % a Chile necelými 5 %. Fond je díky minimálním hodnotám měsíčních úložek (někdy stačí i méně než 1000 korun měsíčně) vhodný k průměrování nákladů pomocí pravidelných investic.

ING Invest Latin America

Další z etablovaných správců na českém trhu spravující tento typ fondu. Věří více Brazílii, která je zastoupena více jak 71 %, a to na úkor Mexika (18 %).

Parvest Latin America

Fond dvou zemí, dalo by se říct. Podobně jako předchozí fond je i tento v současné době „hodně brazilský“ (71,6 %), vyšší zastoupení má ale i Mexiko (21,7 %) a ostatní země jsou zastoupeny spíše symbolicky (Chile 2,8 %).

Credit Suisse Equity Fund Latin America

Fond má aktuálně největší zastoupení mexických akcií v portfoliu ze všech uvedených zemí (25 %). Dalšími fondy jsou např. KBC Equity Fund Latin America, PIA Latin America Stock, Fortis (dříve ABN AMRO) Latin America Equity Fund nebo SGAM Fund – Equity Latin America.

200 procent za 5 let

Výkonnost vybraných fondů je v následující tabulce. Je z ní patrno, že fondy již téměř dorovnaly propady posledních 12 měsíců, od počátku roku narostly o 60 až 80 % a na pětileté periodě oslňují dokonce zisky přes 200 %. Čtěte více: Jak řídit osobní finance s ohledem na zhodnocení, riziko i čas? 


fondy Latinské ameriky

Zdroj: www.ifondy.cz

Daně III


Osobní pohled závěrem

Na jeden faktor budoucího růstu analytici zapomínají, přesto ho nejde do budoucna přehlížet, a kdo byl v Latinské Americe, bude se mnou zcela jistě souhlasit. Je jím obrovský potenciál těchto zemí z pohledu turistického ruchu. Jižní Amerika není jen Macchu Picchu nebo Torres del Paine, to jsou stejně tak desítky nádherných a liduprázných národních parků na severu Chile, zapomenuté indiánské stezky v Bolívii či nádherná příroda Ohňové země. Lokality pro útěk ze stresu dnešního světa jako stvořené. Podobné téma: Základní předpoklady zdravých financí v rodině

Autor je ředitelem oddělení e-commerce společnosti Broker Consulting.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).