Hlavní navigace

Kurzový závazek se nezměnil, ale ČNB začíná o exitu mlžit

6. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká národní banka ponechala svou měnovou politiku beze změny. Mírně se změnilo prohlášení ohledně kurzového závazku.

Podle nás však k žádné skutečné změně závazku nedošlo. ČNB se nás jen snaží přesvědčit, že intervenční režim bude ukončen později, nicméně náš výhled, že ke zrušení současného intervenčního režimu dojde ve třetím čtvrtletí příštího roku, se nezměnil. Nový inflační výhled nás překvapil mírným posunem směrem nahoru. Stále však ukazuje na dosažení inflačního cíle na začátku roku 2017. 

ČNB ponechala sazby beze změny a kurzový závazek zůstává na úrovni 27 CZK/EUR. Z prohlášení vypadla věta, že k opuštění intervenčního režimu dojde nejdříve v druhé polovině roku 2016. Guvernér Singer ale uvedl, že je pravděpodobně, že intervenční režim bude ukončen pravděpodobně na konci roku 2016. Slovo „pravděpodobně“ napovídá, že tato věta nevytváří nový závazek, a proto se domníváme, že stávající závazek, že intervence neskončí dříve než ve druhé polovině roku zůstává v platnosti. Guvernérovo nové prohlášení vnímáme spíše jako verbální intervenci, která má za cíl zabránit testování kurzového závazku. Singer vstoupil do další fáze hry nervů s investory, když se snaží limitovat příliv spekulativního kapitálu tím, že nechává trhy v nejistotě ohledně skutečného načasování exitu. 

I přes nižší inflaci v posledních měsících se inflační výhled ČNB na měnově politickém horizontu mírně zvýšil. V souladu s naším výhledem předpokládá dosažní inflačního cíle na přelomu let 2016 a 2017. Výhled pro HDP byl revidován nahoru a pro letošní rok ukazuje růst o 4,7 %. Pro rok 2016 ČNB vidí zpomalení růstu na 2,8 %. V porovnání s naším odhadem je tedy mnohem optimističtější. My se domníváme, že část růstu v první polovině roku byla do tažena změnou ve zdanění tabákových výrobků, a proto ve druhé polovině roku dojde ke zpomalení. Průměrný růst ekonomiky v letošním roce odhadujeme na 4,2 %. 

skoleni_15_4

Výhled pro úrokové sazby upoutal naší pozornost. V první polovině roku 2017 ukazuje na čtyři zvýšení sazeb o 25 bb. Vzhledem k prognóze SG, která ukazuje v té době vidí depozitní sazbu na –0,3 %, by vzniknul velký úrokový diferenciál, který by přilákal příliv spekulativního kapitálu a vytvořil tlak na další posilování koruny. Dávám nám větší smysl opustit intervenční režim dříve a zvolit pomalejší trajektorii zvyšování sazeb. Domníváme se, že to si nakonec zvolí i ČNB. 

I přes změnu v prohlášení ČNB nevidíme důvod měnit náš pohled na konec kurzového závazku, který předpokládá jeho ukončení v Q3 16. Za prvé, inflace roste a inflační cíl by měl být dosažen na horizontu měnové politiky. Za druhé, spotřebitelská poptávka zůstává silná a růst HDP slušný. Za třetí, předpověď vývoje úrokových sazeb ukazuje na zvýšení o jeden procentní bod krátce po odstranění kurzového závazku, což se nám zdá příliš. Za čtvrté, ve třetím čtvrtletí dojde ke personální změně v bankovní radě a prezident pravděpodobně jmenuje dva nové bankéře, kteří budou proti pokračování kurzového závazku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).