Hlavní navigace

Koruna po zasedání ČNB posílila

1. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Obchodování s korunou začalo tento týden na slabších úrovních. Nicméně po zasedání nervozita opadla a koruna posílila na 27,03 CZK/EUR. Mírně si v průběhu týdne polepšily i maďarský forint a polský zlotý.

Hlavní událostí týdne bylo zasedání ČNB. Bankovní rada na něm potvrdila, že bude držet kurz koruny proti euru nad hladinou 27. Navíc bankovní rada upřesnila, kdy předpokládá zrušení dosavadního kurzového závazku. Centrální bankéři v současnosti vidí konec intervenčního režimu blíže k polovině roku 2017. Diskutovány byly i záporné sazby. Nicméně diskuze se odehrávala pouze v obecné rovině o dopadech tohoto opatření do ekonomiky. Konkrétní scénáře, jak sazby do záporu poslat, bankovní rada neprobírala. To právě přispělo k posílení koruny.

Tento týden v české ekonomice ještě přinesl finální odhad HDP v Q4 15. Ten potvrdil mezikvartální stagnaci ekonomicky v posledním čtvrtletí a meziroční růst o 4,0 %. Za zpomalením stojí jak technické faktory spojené se sezónním očišťováním, tak i výrazné snížení investiční aktivity spojené s koncem financování z programového období 2007–2013. Evropské fondy ovlivnily i výsledky státního rozpočtu v březnu. Ten skončil v rekordním přebytku 43,6 mld. CZK právě díky zpětnému vyplácení prostředků z rozpočtu EU na již dokončené projekty. Meziročně se sice vybralo více na daních, ale jejich výběr zatím zaostává za plánem Ministerstva financí. Nicméně vzhledem k současnému vývoji očekáváme, že letošní schodek dosáhne 30–40 mld. CZK, což je výrazně méně než schválených 70 mld. CZK.

Příští týden přinese další údaje z české ekonomiky. Průmyslová výroba by měla vykázat další meziroční růst (+3,9 %), když ji táhne zejména automobilový průmysl podporovaný poptávkou po autech ze zemí eurozóny. Navíc v únoru byly zprovozněny dva reaktory dukovanské jaderné elektrárny, což by mělo zvednout produkci energií. Na druhé straně působí utlumená investiční aktivita, která znovu souvisí s výpadkem financování z evropských fondů. Tento faktor může stát i za zhoršováním předstihového indikátoru PMI, který v březnu klesl na 54,3 bodu z únorových 55,5 bodu. Zahraniční obchod si i nadále vede velmi dobře. Ke zvýšení přebytku pomáhají nízké ceny komodit, ale nižší dovoz investičních statků. Přebytek za únor by měl dosáhnout 16,8 mld. CZK.

skoleni_15_4

I v březnu podle našeho odhadu ubylo nezaměstnaných. Za snížením nezaměstnanosti stojí jak dobrá výkonnost ekonomiky, tak i sezónní faktory, které na jaře začínají nezaměstnanost snižovat. V březnu podle našeho odhadu podíl nezaměstnaných činil 6,1 %. Dobrá situace na trhu práce nahrává spotřebitelům. Výrazný růst by tak měly zaznamenat maloobchodní tržby jak v sektoru aut, tak i ostatního zboží. Celkově by maloobchod měl přidat 8,3 % y/y. Prodeje očištěné o automobily by se pak měly zvednout o 7,4 % y/y.

Z pohledu koruny by příští týden příliš zajímavý být neměl. Data z reálné ekonomiky s jejím kurzem pravděpodobně nepohnou. Na případný impuls si budeme muset počkat až na následující týden, kdy budou zveřejněny údaje o spotřebitelských cenách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).