Hlavní navigace

Koruna mírně oslabuje

12. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
V regionu dnes bude zveřejněna pouze polská jádrová inflace a záznam z posledního zasedání maďarské centrální banky. Polské březnové jádrové ceny pravděpodobně stoupnou o 0,5 % y/y, což je nejvyšší hodnota za poslední více než dva roky.

V regionu dnes bude zveřejněna pouze polská jádrová inflace a záznam z posledního zasedání maďarské centrální banky. Polské březnové jádrové ceny pravděpodobně stoupnou o 0,5 % y/y, což je nejvyšší hodnota za poslední více než dva roky.

Kalendář událostí zeje prázdnotou

Kalendář ekonomických událostí je dnes téměř prázdný. Euro tak zřejmě čeká další poklidný den. Španělská inflace ani index dovozních cen ve Spojených státech zřejmě nebudou tím, co by kurzu eura mohlo dodat impulz.

USD/EUR se drží v úzkém pásmu

Včerejší data z eurozóny přinesla smíšený obrázek. Německý ZEW index sice v obou složkách předčil tržní očekávání, i tak ale stále výrazně zaostává za ostatními průzkumy důvěry. Únorová průmyslová produkce za celou eurozónu meziměsíčně poklesla, když trh čekal její růst. Podle ekonomů SG by však bylo předčasné dělat hluboké závěry. PMI index z oblasti zpracovatelského průmyslu stojí na nejvyšších úrovních za posledních 70 měsíců a pro druhé čtvrtletí slibuje růst průmyslu eurozóny o 1,3 % q/q. Smíšená data se projevila i na kurzu eura vůči dolaru. Ten se po celý den držel v úzkém pásmu 1,058 – 1,063 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem si připsal necelé 0,2 %.

Polská jádrová inflace stoupne

Z regionálních dat nás dnes čeká pouze polská jádrová inflace a zveřejnění zápisu z posledního zasedání maďarské centrální banky. Polské jádrové ceny se postupně sunou směrem nahoru. Jejich meziroční dynamika by se v březnu měla dostat na úroveň 0,5 %, což je nejvyšší hodnota za poslední více než dva roky. Celková inflace v březnu stagnovala na 2 % a stále se tedy drží 0,5 pb pod inflačním cílem polské centrální banky.

Zápis z posledního zasedání maďarské centrální banky zřejmě mnoho novinek nepřinese. Centrální banka očekává, že k dosažení inflačního cíle nedojde dříve než v H1 18. Do té doby je připravena pokračovat v používání nestandardních nástrojů měnové politiky. K těm naposledy sáhla na konci března, kdy výrazně snížila limit pro vstup komerčních bank do tříměsíční depozitní facility. Klíčovou úrokovou sazbu však v následujících měsících ponechá zřejmě beze změny na úrovni 0,9 %.

skoleni_15_4

Koruna mírně oslabila

Během včerejšího obchodování koruna ztrácela. Z pondělních hodnot okolo 26,55 CZK/EUR oslabila až k téměř 26,75 CZK/EUR. V závěru dne o deset haléřů korigovala směrem ke 26,65 CZK/EUR. Někteří investoři přivírají své pozice a vybírají zisky, což brání koruně ve výraznějším posílení. I guvernér Rusnok v dnešním rozhovoru pro iDnes přiznal, že ČNB čekala větší rozkolísanost měny. Směr pro následující měsíce by však měl být směrem k silnější koruně. 

Maďarská inflace včera překvapila zpomalením na 2,7 %. Trh naopak předpokládal, že inflace ještě přidá a poprvé od roku 2013 překročí 3% inflační cíl centrální banky. To se však nakonec nestalo, když výrazněji propadly ceny pohonných hmot. Jádrová inflace si naopak desetinu připsala, když vzrostla na 1,9 %, což je nejvyšší hodnota od ledna 2013. Forint na zveřejnění inflačních dat reagoval oslabením o 0,2 % na 311,7 HUF/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).