Hlavní navigace

Koruna dnes v úplném klidu

14. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Obchodování na trhu koruny proti euru se dnes omezilo na úzké pásmo pěti haléřů a v odpoledních hodinách se kurz pohybuje velmi blízko včerejší zavírací hodnoty 27,46 CZK/EUR.

V Česku dnes nebyla zveřejněna žádná důležitá ekonomická data, a tak není klid na devizovém trhu příliš překvapivý.

Oproti tomu v Polsku byly zveřejněny statistiky cenového vývoje za duben, které ukázaly vyšší inflaci, než jakou trh očekávání. Zlotý na tuto statistiku reagoval posílením o přibližně šest desetin procenta a strhl s sebou i maďarský forint, který posílil přibližně stejně.  

Zítra se dočkáme ekonomických údajů i z Česka. Bude zveřejněn první odhad vývoje domácí ekonomiky za první čtvrtletí. Měsíční ukazatele ukazují na vysoký růst, který odhadujeme na 1,2 % q/q. Měla by pokračovat velmi silná dynamika hrubé přidané hodnoty, kterou jsme zaznamenali již v posledním kvartále loňského roku, když přidala 1,2 % q/q. Pozitivní příspěvek čekáme od všech hlavních složek nabídkové strany HDP. Z poptávkového pohledu by si spotřeba domácností měla polepšit o 0,8 % q/q a fixní investice dokonce o 2,0 %. Na druhou stranu čisté exporty by měly z mezikvartálního růstu ubrat 0,5 pb a určitou korekci předpokládáme i u vládní spotřeby.

Další zveřejněnou statistikou bude běžný účet platební bilance. Ten v prvních dvou měsících letošního roku dosáhnul výrazných přebytků. Kumulativně za dvanáct měsíců tento přebytek dosáhnul dokonce 0,8 % HDP. Pro březen očekáváme nižší přebytek pouze 3,7 mld. CZK. Již zveřejněný vývoj zahraničního obchodu, který skončil výrazně pod tržním konsenzem, nám prozatím dává za pravdu.

dan_z_prijmu

I v Polsku dojde ke zveřejnění předběžného odhadu HDP. Polská ekonomika by měla v Q1 15 podle SG zrychlit svůj růst z 0,7 % na 0,8 % q/q. I v Polsku na dobrý vývoj ukazují měsíční indikátory, které přinesly vysoký růst maloobchodních tržeb a průmyslové produkce.

Česká swapová výnosová křivka dnes v dopoledních hodinách vyskočila o sedm bazických bodů směrem nahoru. V průběhu dne tento pohyb koriguje a pohybuje se o tři bazické body výše než včera.    

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).