Hlavní navigace

Kdy se akciové trhy postaví na nohy?

6. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

AIG má největší firemní ztrátu v historii USA a největší evropská banka HSBC musí navýšit kapitál kvůli rekordním ztrátám z hypoték. Index Dow Jones spadl poprvé za posledních 12 let pod 7000 bodů, S&P pod 700 bodů. Index PX se nachází blízko 5,5letého minima. Nervozita na trzích přetrvává a akciové trhy se stále propadají.

Trhy jsou stále jako na houpačce. Pozitivní zpráva dokáže pozvednout náladu investorů, většinou ale netrvá dlouho. Kazí ji zveřejňovaná data jak ze zámoří, tak z Evropy či Asie. V posledních dnech dokázaly trhy podpořit zprávy ohledně čínského balíčku pomoci tamní ekonomice, který by měl dosahovat až dvojnásobného objemu, než se původně plánovalo v listopadu loňského roku. Jedná se především o investice do infrastruktury, tedy podporu domácího průmyslu. Trhy vzaly tyto zprávy velice pozitivně, americké akciové indexy si ve středu připsaly kolem 2–3 procent. Je nutné ale připomenout, že to bylo jen o dva dny dříve, kdy index Dow Jones spadl poprvé za posledních 12 let opět pod 7000 bodů a index S&P se dostal pod hladinu 700 bodů, kde se naposledy nacházel v říjnu 1996. Důvodem byl pojišťovací gigant AIG, který vykázal nejvyšší korporátní ztrátu v historii Spojených států, a zprávy banky HSBC, která co do tržní hodnoty je největší bankou v Evropě, a která je nucena navýšit kapitál kvůli vykázaným rekordním ztrátám ze subprime hypoték. Trhy se vyznačují stále vysokou nervozitou, což dokazuje například index volatility amerických akcií (VIX), který v tomto týdnu opět vzrostl k 50 procentům.

Vyhlídky jsou stále špatné, pokles byl větší, než se čekalo

Přesto, že USA již vyčlenily stovky miliard dolarů na pomoc americké ekonomice, spotřebitelé stále nejsou ochotni utrácet. Spotřebitelská důvěra se v únoru propadla na nejnižší úroveň v historii, na 25 bodů. Spotřebitele tíží především růst nezaměstnanosti a splasknutí cenové bubliny na trhu s bydlením. Míra nezaměstnanosti se v lednu nacházela na úrovni 7,6 % a očekává se, že vzroste v únoru na 7,9 %. Prodej automobilů v USA klesl v únoru na nejnižší úroveň od roku 1981 a přepočteno na počet obyvatel se jedná o nejnižší prodej automobilů od 2. světové války.

V lednu se dále propadal prodej domů, a to meziměsíčně o 5,3 %. Prodej nových domů se v lednu propadl o 10,2 %, přičemž pozitivní je, že nabídka nových domů klesá, což přispěje ke stabilizaci cen na trhu. Prodej nových domů již klesl od svého vrcholu v roce 2005 o 78 %, což je historicky nejvyšší propad. Tento týden vešel v platnost balíček prezidenta Baracka Obamy a vlády USA na pomoc vlastníkům domů. Celkem je vyčleněno 75 miliard USD, které by se měly použít na refinancování hypoték 7–9 miliónů vlastníků domů. Refinancování by mělo vlastníkům snížit měsíční splátky a usnadnit tak splácení. Pomoc pro vlastníky domů, automobilky, banky a recese v americkém hospodářství si v roce 2009 (říjen 2009 – září 2010) vyžádá s velkou pravděpodobností nejvyšší schodek federálního rozpočtu v poválečné historii – 12,3 % HDP. Ten vychází z poklesu HDP v roce 2009 o 1,2 %, růstu v roce 2010 o 3,2 % a nezaměstnanosti na 8,2 % v roce 2009, na 7,9 % pak v roce 2010.

Pokles trhů

Zdroj dat: Bloomberg.com ke dni 5. březnu 2009

Zveřejněná 1. revize růstu HDP v USA ve 4. kvartále ukázala, že pokles v americkém hospodářství byl výrazně vyšší. HDP klesl o 6,2 % v ročním vyjádření oproti původním 3,8 %. Jedná se o nejvyšší propad hospodářství od roku 1982 a analytici očekávají další výrazný propad i v 1. kvartále 2009. Podobně se také vyjádřil ve svém proslovu v minulém týdnu i šéf americké centrální banky Fed. Ben Bernanke očekává výrazné zpomalení ekonomického růstu i v 1. kvartále, přičemž zdůraznil, že vývoj v ekonomice se bude odvíjet od toho, jak se podaří stabilizovat finanční sektor.

Dolar posiluje, na euro doléhá očekávání nižších sazeb

Investoři na měnovém trhu stále vyhledávají bezpečný přístav, a za ten je tradičně považován dolar. V posledních týdnech se pár EUR/USD obchodoval ve velmi těsném intervalu mezi EUR/USD 1,25–1,30. Hodnota kurzu okolo 1,25 je nejsilnější úrovní dolaru od července 2008. Dolar si od počátku roku připisuje k euru přibližně 12 %. Na euro doléhá prudké zpomalení ekonomiky eurozóny a také snižování úrokových sazeb. Ve čtvrtek snížila Evropská centrální banka sazby dle očekávání o 50 bazických bodů, základní sazbu na 1,5 % a J.C. Trichet nevyloučil další snižování sazeb. Nahrává tomu zejména prudce rostoucí míra nezaměstnanosti v eurozóně (v současnosti 8,2 %) a stále propadající se průmyslová výroba (v prosinci o meziročních 12 %). Ve 4. kvartále ekonomika eurozóny již třetí měsíc v řadě poklesla, a vyhlídky na 1. kvartál 2009 nejsou dobré.

Chuť utrácet je celosvětově menší

Ani jinde ve světě nejsou náznaky zlepšující se situace. Průmyslová výroba se v Japonsku v lednu propadla meziročně o 30,8 %. Lidé taktéž nemají chuť utrácet, maloobchodní tržby v lednu již pátý měsíc v řadě meziročně poklesly. Úrokové sazby jsou již na minimálních hodnotách (0,3%), nezbývá tedy jiná možnost než podpořit domácí ekonomiku ze státního rozpočtu. Britské hospodářství ve 4. kvartále pokleslo již podruhé v řadě, což znamená, že Británie se řadí k zemím v recesi. Meziročně pak hospodářství Velké Británie ve 4. kvartále pokleslo o 1,9 %. Britská centrální banka BoE proto pokračuje ve snižování úrokových sazeb, v tomto týdnu snížila dle očekávání základní sazbu o dalších 50 bazických bodů na rekordně nízkou úroveň 0,5 %.

Vyjádření centrálních bankéřů východní Evropě dočasně pomohlo

Po sérii negativních článků v zahraničních médiích, zlotý, koruna i forint v první polovině února prudce oslabily. Proti některým informacím, které nebyly úplně objektivní (například výše zadlužení českých domácností v cizích měnách nebo výše závazků České republiky vůči zahraničí) se ohradila Česká národní banka. Společné prohlášení centrálních bank Česka, Polska, Rumunska, pak upozornilo investory na fakt, že je třeba rozlišovat mezi zeměmi východní Evropy.

S největšími problémy se potýká zejména Ukrajina, Lotyšsko, přičemž oslabování domácích měn doléhá především pak na Maďarsko a Rumunsko, kde soukromý sektor je z 50 % zadlužen v cizích měnách. Intervence centrálních bankéřů pomohla pak zejména zlotému a koruně, a to díky tomu, že tyto země se nepotýkají s problémy stejných rozměrů jako ostatní země směrem na východ. Koruna se tak tentokrát odrazila od nejslabší úrovně za posledního 3,5 roku 29,58 korun za euro a posílila až k 27,20 korun za euro. Tento trend byl ale velice krátkodobý. Včera opět oslabila a dostala se až k 27,90 korun za euro. Existují zde také spekulace, že posilování koruny může mít na svědomí společnost Sanofi Aventis, která potřebuje koruny na nákup podílu ve společnosti Zentiva.

Další dny ukážou sílu koruny

Každopádně další týdny ukáží, jestli se opravdu jedná o změnu postoje investorů vůči České republice nebo jen jednorázové posílení koruny díky této transakci. Analytici zůstávají spíše skeptičtí, neboť stále tady existuje reálná hrozba recese v české ekonomice. Příští týden napoví více o stavu hospodářství zveřejňovaná statistická data, jako je únorová nezaměstnanost a spotřebitelská inflace, reálný růst mezd a revize růstu HDP za 4. kvartál.

skoleni_15_4

Ekonomické ukazatele se prudce zhoršují také v Polsku. Ve 4. kvartále rostl HDP meziročně jen o 2,9 % oproti předchozím 4,8 %. Polská centrální banka se snaží podpořit ekonomickou aktivitu snižováním úrokových sazeb, naposledy 25. února o 25 bazických bodů na 4 %, ruce ji ale svazuje oslabování polského zlotého. Ten jen od počátku roku již ztratil k euru přibližně 12 % a v současnosti je kurz zlotého přibližně na 4,73 zlotých za euro (červenec 2008: EUR/PLN 3,20).

Negativní nálada vůči regionu se projevila také v poklesu akciových trhů. Index PX od počátku roku ztrácí výrazných 25 %, index budapešťské burzy již odepsal více jak 21 % a varšavský index jen o něco méně – 19 %. Index MSCI World, který sleduje indexy vyspělých akciových trhů, ztrácí letos přibližně 21,5 %.

Co je podle vás nyní nejlepší při obchodování s akciemi?

  • Kupovat.
    28 %
  • Prodávat.
    4 %
  • Vyčkávat.
    22 %
  • Některé akcie nakupovat, u zbytku čekat.
    40 %
  • Nevím.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).