Hlavní navigace

Kauza Deutsche Bank nabírá na obrátkách. Ohrožuje globální finanční sektor

11. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Bankovní krize v Evropě nabírá na obrátkách. Trhy sledují především kauzu největší německé banky Deutsche Bank, která se zapletla do skandálu s nekorektními hypotékami.

Bankovní krize v Evropě nabírá na obrátkách. Trhy sledují především kauzu největší německé banky Deutsche Bank, která se zapletla do skandálu s nekorektními hypotékami. Nejistotu na trzích navíc zvyšují i chystané prezidentské volby v USA.

Příležitosti pro další týdny

Začala výsledková sezóna za třetí kvartál. V případě oživení zisků může pomoci posouvat historická maxima akcií na nové úrovně.
V nejbližších měsících zřejmě ke zvyšování sazeb v USA nedojde, protože v listopadu budou prezidentské volby. Klíčová budou navíc čísla z trhu práce.
Ropní těžaři zemí OPEC se shodli poprvé od roku 2008 na globálním snížení produkce ropy. Její cena díky tomu začala růst.

Hrozby pro další týdny

Akciové trhy USA se obchodují blízko svých maxim. Trhy očekávají oživení firemních zisků, což ale může být přehnaně optimistické.
Prezidentské volby v USA (8. listopadu 2016) přinášejí nejistotu na trzích a zvyšují volatilitu. Program obou kandidátů počítá s významnějšími zásahy do systému. 
Kauza největší německé banky Deutsche Bank nabírá na obrátkách a představuje jedno z největších rizik globálního finančního sektoru.

Země OPECu se poprvé od roku 2008 dohodly na zmrazení produkce ropy (z 33,24 na 32,5 mld. barelů/den). To podpořilo ceny ropy v růstu, což může nastartovat akcie ropných těžařů a zlepšit náladu na světových akciových trzích.

Členové amerického FEDu se shodli na tom, že tamní ekonomika na zvedání úrokových sazeb ještě není připravena a odložili jej pravděpodobně na konec roku. Potvrdit připravenost USA na druhé zvýšení úrokových sazeb za poslední dva roky ale budou muset čísla z trhu práce. Dobrá čísla z pracovního trhu budou impulsem k růstu sazeb.

Významný dopad na trhy budou mít listopadové prezidentské volby v USA. S blížícími se volbami bude vývoj trhů čím dál více nejistý.

dan_z_prijmu

Finanční tituly ztrácely

V Evropě nabírá na obrátkách bankovní krize. V popředí zájmu je osm let staré nekorektní jednání s hypotékami největší německé banky Deutsche Bank. Téměř likvidační pokuta 14 mld. USD by jí ale měla být snížena na 5,4 mld. USD. Akcie evropských bank klesají na svá dlouhodobá minima a evropský bankovní systém je ohrožen.

Finanční tituly na akciových trzích zakončily září ve ztrátě a poslaly index S&P 500 za celý měsíc září do červených čísel (-0,1 %). Nejistoty okolo Deutsche Bank dopadly na tento sektor v Evropě i v USA. Evropa v září ztratila 0,2 %. Akcie rozvíjejících se trhů si naopak vedly dobře (+1,1 %), stejně tak české akcie (+0,5 %). Kvůli vyšetřování vládních kroků Evropskou komisí bylo nejslabší v Evropě Polsko (-4,7 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

ČP INVEST investiční společnost...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).