Hlavní navigace

Katalánské volby zatím přinášejí oddych…

29. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Trhy si trochu oddychly poté, co separatistické katalánské strany nedokázaly vybojovat v regionálních volbách více než 50 % hlasů. To ale neznamená, že by po volbách měly zbraně zcela utichnout.

Dluhopisům se obecně daří velice dobře, ale nejvíce na začátku tohoto týdne ve Španělsku (výnosy propadly o 11 bps). Trhy si trochu oddychly poté, co separatistické katalánské strany nedokázaly vybojovat v regionálních volbách více než 50 % hlasů. To ale neznamená, že by po volbách měly zbraně zcela utichnout. I když většina Katalánců v tuto chvíli není připravena před Madridem zabouchnout dveře, separatistické strany získaly v regionálním parlamentu většinu křesel… a budou tak minimálně chtít dál prosazovat svůj program. Jak zní? Vynutit si na Madridu referendum o nezávislosti, a pokud ho nepovolí, vyhlásit do 18 měsíců nezávislost jednostranně. Otázkou je, jaká by byla legitimita takového kroku a zda by skutečně měl podporu většiny Katalánců. Ze strany Madridu je také těžko představitelné, že dojde k přepsání ústavy tak, aby se podobné referendum dalo vypsat. I proto je asi pravděpodobnější, že po celonárodních španělských volbách na konci roku začne politická přetahovaná, která nakonec vyústí v navýšení rozpočtové autonomie Katalánska. Nic víc nic míň.

Do té doby asi budou i evropské trhy žít aktuálnějšími otázkami.Třeba tím, kdy nakonec americký Fed zvýší úrokové sazby. V posledních dnech vystoupila řada centrálních bankéřů z amerického Fedu, kteří připomněli, že sazby by měly jít vzhůru do konce roku a že říjen je stále ve hře. Od Janet Yellenové přes Johna Williamse až (poněkud překvapivě) po Williama Dudleyho zněly hlasy, které se snažily trochu vyvážit holubičí vyznění posledního zasedání. Jasné je, že pro rozhodnutí Fedu budou důležitá nejbližší čísla a tento týden to bude především o trhu práce. Čekáme o něco lepší výsledek payrolls než trh, a to může na trzích pomoci trochu přebít přetrvávající strach z dopadů slabé Číny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).